Поділитись:

Віце-консул Польщі стверджує, що Львів – польське місто?

Вівторок, 07 листопада 2017, 14:00

Восени 2017 року Генеральне консульство Республіки Польщі в Луцьку організувало заходи щодо відзначення 125-річчя від дня народження Генрика Юзевського – воєводи Волинського (1928-1929 i 1930-1938 рр).

Також перевидали частину спогадів цього польського політичного діяча і пропрацьовують питання про перейменування у Луцьку однієї з вулиць на честь Юзевського та встановлення меморіальної дошки на будинку, де він мешкав, – пише galinfo.com.ua.

Подібний захід відбувся й у Рівненському обласному краєзнавчому музеї 6 листопада. На круглому столі "Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період" були присутні віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур та професор кафедри нової та новітньої історії України, кандидат історичних наук Микола Кучерепа. Вони якраз мали презентувати перевидані українською мовою щоденники Юзевського. Однак українські історики заявили, що такі заходи є провокативними і не варто відзначати дні народження польського чиновника Генрика Юзевського, адже Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр.

У відповідь на це віце-консул Марек Запур встав і заявив, що Української держави у той час не існувало (тобто у період 1917-1920 рр не було ні ЗУНР, ні УНР), Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас, – пише видання.

У коментарі ІА "Конкурент" Запур сказав, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Це не мої слова. Я не казав, що Львів – це польське місто, я казав, що Львів був польським містом у 1918 році… На конференції це було зроблено для провокації і щоб завадити співпраці", – зазначив він.

Професор Микола Кучерепа розповів, що віце-консул припустився історичної помилки й антиукраїнських висловлювань не було.

"Це йшлося про 1918 рік, він (Марек Запур, – К.) сказав, що тоді більшість у Львові була поляками. Це відповідає історичній дійсності, бо тоді українців у Львові було десь до 20 %. Рештаполяки і євреї. Але помилку він таки зробив. 1 листопада у Львові українці взяли владу у свої руки і незабаром оголосили про створення Західноукраїнської народної республіки, поляки почали збройно боротися проти ЗУНР", розповів історик.

Про окупацію Криму і Донбасу висловлювалися на заході двоє присутніх, яких Микола Кучерепа не знає. Вони використовували словосполучення "окупаційна польська влада".

Як пояснив професор, зараз фахові історики не вживають таких термінів, натомість говорять просто "польська влада" чи "Друга Річ Посполита". Протестуючи проти терміна "окупаційна", Запур встав і вийшов.

Нагадаємо: на комісії польського Сейму у справах еміграції та зв'язків з поляками за кордоном 21 вересня нинішній Генконсул Польщі в Луцьку Вєслав Мазур назвав Бандеру бандитом і сказав, що українці мало обізнані з історією.

Міністерство закордонних справ України провело з чиновником "виховну бесіду" щодо його висловлювання про Степана Бандеру.

Надрукувати
мітки:
коментарів