Vox populi: що думають лучани про мовні квоти і новий контент (фото)

Неділя, 05 листопада 2017, 21:00

Із 13 жовтня в Україні набув чинності закон, що встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах в обсязі 75 %. Згідно із документом, передачі, фільми й новини українською мовою повинні становити не менше 75 % загальної тривалості передач і фільмів у кожному із проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00 годинами. Телерадіокомпанії місцевого мовлення повинні транслювати не менше від 60 % ефіру українською мовою. За невиконання вимог телерадіокомпанія змушена буде сплатити штраф у розмірі 5 % від загальної суми ліцензійного збору.

Чи відчули лучани зміни у теле- і радіомовленні, чи змінився контент і наскільки якісні ці зміни, ІА "Конкурент" поцікавилось у містян.

Саша:

Так, на радіо і телебаченні стало більше української мови. Це позитивні зміни. Варто продовжувати цю тенденцію, адже це наша країна і має бути своя мова, і більше має бути української на радіо, на телебаченні, і книжок, і в школах... Думаю, що це правильно. За останній рік український продукт став якіснішим. І за кордоном теж потребують деякі українські продукти.

Настя:

Відчувається, що української на радіо та на телебаченні стало більше. І ці зміни якісні. Хочеться, аби української було більше. Пісень українських стало більше, їх приємно слухати. Приємно, що вони є, бо була популярна російська мова. Особливо подобається Арсен Мірзоян – він співає хороші пісні українською.

Віктор та Ірина:

Так, стало більше української. В принципі треба було б ширше і більше, сама індустрія розвивалась би, більший попит з'явиться. Вже замучила всіх оця російська попса, шансон... Зараз дуже хороші українські ремікси.

Назар:

На мою думку, ситуація змінилася. Якщо брати телебачення, воно ніяк не збідніло, тому що ніколи не зникнуть з наших терен російські канали (як би їх там не забороняли), російська мова. Якщо брати статистику, якою б вона сумною не була, російська мова поширена серед громадян саме. Якщо її зовсім заборонити на телебаченні, що і намагаються зробити, це знову ж таки виллється в демонстрації, заворушення, а цього нам якраз зараз і не треба. Поки як-не-як є стабільність, але в Києві я вже помітив щось на цю тему вже відбувається. На мою думку, поки що українського продукту немає, це поки тільки кількість, а не якість. Вигідніше просувати щось російське, тому що російське підходить і для Росії, і Білорусі, і України, тобто для колишніх країн СНД. Український продукт ще не встиг себе показати, виробитись... Років через 15 у нас буде розкішне телебачення, розкішна українська музика. Якщо, наприклад, брати телеканал "М2", вони вже запускають в ефір класну українську музику. Це єдиний телеканал, який, на мою думку, йде за тенденцією "просувати українське якісне". Як би сумно не було, українська музика, українське телерадіомовлення зараз дуже сильно відстає. І це треба розвивати.

Едуард:

Звичайно, стало більше. Ми помітили ці зміни, музика на радіо змінилася. Ми ж живемо в Україні, то воно повинно бути так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX DEI: ЩО ЗМІНИЛОСЯ ЗА РІК ДІЇ МОВНИХ КВОТ