На зарплати гірникам спрямують кошти, призначені на добудову шахти "Нововолинська №10"

Четвер, 05 жовтня 2017, 14:07

Кабмін виділив з державного бюджету 300 млн грн на погашення боргів перед шахтарями. Ці кошти будуть забрані із програми реструктуризації шахт та добудови шахти "Нововолинська №10". Ці проекти знову відкладаються.

Про це у Facebook написав колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Нагадаємо: гірники шахт №9 "Нововолинська" та "Бужанська" з 2 жовтня проводять акцію протесту, відмовляючись спускатися під землю і вимагаючи погашення боргів із зарплати.
За інформацією Незалежної профспілки гірників України, заборгованість по заробітній платі з нарахуваннями становить понад 500 млн грн.

До слова, уже не вперше Міненерговугілля ініціює перерозподіл призначених на модернізацію шахт коштів на виплату заборгованості по заробітній платі,

"Найвища ціна вугілля у світі Роттердам+ не принесла і не мала принести ринкові механізми. Це був банальний обман, – зазначає Герус. – Роттердам+ був лише для того, щоб підвищити тарифи ТЕС і, як наслідок, підвищити ціну е/е. Державні шахти ми далі фінансуємо своїми податками із держбюджету. Але тепер ще своїми тарифами фінансуємо компанію-немонополіста та її валютні борги, за які вона колись скупила енергетику".

Як приклад Андрій Герус наводить тендер на закупівлю стикового з'єднання "Вулкан" 100/1250, який оголосила компанія "Селидіввугілля": стикове з'єднання в Інтернеті коштує 1700 грн/упаковка. На тендері "Селидіввугілля" мінімальна запропонована ціна – 1560 грн/упаковка. Але товар купили у "Доненергоекспорт" за ціною 2997 грн/упаковка з переплатою майже 1 млн грн на загальній закупівлі в 1,9 млн грн.

"Так спускаються наліво зарплати шахтарів. Завищення ціни на 100 % (в 2 рази). Все через Прозорро, яке відрапортувало на такій закупівлі навіть економію 2000 грн", – зазначив Андрій Герус.