У луцьких "м'ясників" запитають, що вони скидають у каналізацію

Четвер, 25 травня 2017, 11:46

У Луцьку активно взялись виявляти причини смороду, від якого страждає мікрорайон Вересневе та прилеглі села Луцького району.

Ініціативна група від представників сіл Баїв, Гірка Полонка та міста Луцьк звернулась з листом до Луцькради і до громадської ради при Волинській ОДА. Про це сказала заступник голови громадської ради при Волинській ОДА Мар'яна Сорочук 25 травня під час засідання комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту.

Вона сказала, що після звернення цієї ініціативної групи представники громадської ради разом з екологічною комісією провели виїзне засідання, на якому відвідали територію Гнідавського цукрового заводу та його поля фільтрації. Тоді ж були здійснені заміри повітря лабораторним центром. До засідання долучились сільські голови Баїва, Гіркої Полонки. Тоді ж виявили, що сморід має декілька джерел походження – це і поля фільтрації, і мелясна барда, яка потрапляє на біоетанольний завод, і фекальні відходи від мікрорайону Вересневе та Гіркої Полонки.

"Було заборонено зливати нечистоти на поля фільтрації у Гіркій Полонці, які почали зливати на вулиці Мамсурова. На сьогодні важливо, щоб розпочалось будівництво гіркополонківської каналізації до центральної каналізації міста, а також добудови каналізації Вересневого і її підключення до каналізації міста", – сказала Мар'яна Сорочук.

Також вона додала, що не варто забувати і про людей, які через зупинку роботи біоетанольного заводу залишились без роботи, тому були змушені йти у відпустку.

"Проблема не тільки в біоетальнольному заводі, я бачу, що є ще проблема, що скидають м'ясопереробні підпримства в каналізацію", – сказав голова громадської ради при Волинській ОДА Олександр Волянюк.

Він запропонував доручити контролюючим органам провести перевірку, куди і в яких об'ємах скидають відходи асенізаторські машини м'ясопереробників.

Мар'яна Сорочук додала, що варто було б створити єдину точку зливу, а за те, що асенізатори зливатимуть в інших недозволених місцях, штрафувати.

Відтак на комісії вирішили, що на наступне засідання варто запросити представників м'ясопереробних підприємств, щоб вони розказали, що, в яких кількостях і де зливають у міську каналізацію.