Поділитись:

Міносвіти повернуло пільги вступникам із сіл

Четвер, 25 травня 2017, 08:48
Міносвіти повернуло пільги вступникам із сіл

Міністерство освіти і науки України вирішило повернути пільги абітурієнтам зі села і вступникам до провінційних вишів.

Про це оголосила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, – пише Експрес.

"Цього року запроваджено так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Це означає, що конкурсний бал буде домножуватись на коефіцієнт. Цими коефіцієнтами ми хочемо збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Не може бути таке, що всі вступають тільки в одне місто Київ. Одним зі стимулів обирання інших міст є регіональний коефіцієнт. Якщо діти вступають до Києва, то їхній коефіцієнт – 1. Якщо до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова – 1,1, якщо до Донецької чи Луганської областей, переміщених ВНЗ, то їхній коефіцієнт – 1,3. По всіх інших регіонах – 1,2", – зазначила вона.

"Галузевий коефіцієнт має зорієнтованість на спеціальності природничо-технічні. Ми хочемо підтримати тих абітурієнтів, які обирають ці складні спеціальності. І є сільські коефіцієнти: діти, як навчаються в сільських населених пунктах, їхній конкурсний бал буде домножуватись на 1,2. Цих абітурієнтів треба підтримувати, бо вони дуже часто не мають доступу до якісної освіти", – додала вона.

Ректор Національного університету біоресурсів і природокористування Станіслав Ніколаєнко зауважив, що це логічне рішення. Якщо порівняти торішні результати ЗНО дітей зі села і з міста, то різниця в балах виходить приблизно удвічі більшою на користь міських дітей

У сільських школах низький рівень педагогічних працівників, слабка матеріальна база, і батьки бідні. Тому це цілком справедлива компенсація державою нерівних можливостей дітей. Сприяння сільським дітям у вступі є й нормою закону "Про пріоритетний розвиток села". Ним передбачено, зокрема, певні квоти в університетах для цих вступників. Останні два-три роки норма не працювала, бо міністри закону не знали чи не хотіли знати.

Скептично до цього ставиться керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

"У минулому, коли були квоти на вступників із сільської місцевості, поширення набула анекдотична практика переведення дітей з міської школи на якихось два місяці до сільської, щоб звідти випуститися. У мене кілька однокурсників на історичному були такими фіктивними селянами. Знову до цього повернемося?" – зазначив він.

"Єдиний інтерес, яким має керуватися абітурієнт, – освіта щонайвищої якості. Якщо у Жмеринці, Кропивницькому, Тернополі чи в будь-якому іншому місті є навчальний заклад з високим рівнем освіти, то їдь туди, а якщо нема, то шукає, де він є. Насправді це дуже спрощене уявлення, ніби в Києві освіта найкраща, а на периферії обов'язково погана. Національний університет "Острозька академія" – у райцентрі, але це заклад, який дає освіту найвищої якості. Водночас є абсолютно халтурні навчальні заклади у столиці. Механічно, коефіцієнтом, заохочувати вступати в будь-які псевдонавчальні заклади регіону – неправильна мета. Вже нині є оголошення, мовляв, потрібні інженери чи юристи, але з дипломом такого-то і такого-то навчального закладу не звертатися. І це вирок тим навчальним закладам, бо вже й працедавець зрозумів, що в тому чи іншому університеті просто немає навчального процесу, а є тільки його профанація. Об'єктивно нині я б розпочав, так би мовити, процедуру академічного банкрутства 70% вишів. Запровадження інтенсивного зовнішнього контролю і закриття багатьох за його підсумками – повне чи з відкриттям на їхній базі нових закладів або філій найкращих університетів із ретельним просіюванням попереднього викладацького складу", – пояснив Громовий.

Надрукувати
мітки:
коментарів