Поділитись:

Секретарка селищної ради на Волині виписала собі премію: її судили

Вівторок, 03 вересня 2024, 11:11
Секретарка селищної ради на Волині виписала собі премію: її судили

Поки Мар’янівський селищний голова перебував на лікарняному, секретарка ради виписала премію і надбавку працівникам апарату селищної ради, у тому числі, попри конфлікт інтересів, й собі. Згодом порушення виявили та відправили справу щодо неї до суду. Втім, замість покарання жінка отримала у суді усне зауваження. 

Про це пише «Сила правди» із посиланням на постанову Горохівського районного суду Волинської області.

Згідно з матеріалами справи, з 24 по 27 лютого 2024 року секретарка Мар’янівської селищної ради Ольга Васюренко виконувала обов’язки селищного голови, який перебував на лікарняному. 26 лютого вона видала і підписала два розпорядження – про преміювання працівників апарату селищної ради, а також про встановлення їм надбавки «за високі досягнення в праці». Обидва документи стосувалися виплат за лютий 2024 року.

Секретарка селищної ради на Волині виписала собі премію: її судили 

На підставі розпорядження про надбавки Ользі Васюренко нарахували та виплатили додаткові 50% до її посадового окладу – майже 6300 гривень. А на підставі розпорядження про премії їй нарахували та виплатили 3300 гривень, що складало 30% від окладу.

Як встановив суд, 6 березня Ольга Васюренко звернулася до голови Мар’янівської селищної ради Олега Басалика з повідомленням про врегулювання конфлікту інтересів, який виник у неї у зв’язку із підписанням обох розпоряджень. Того ж дня селищний голова своїм розпорядженням врегулював цей конфлікт інтересів.

Секретарка селищної ради на Волині виписала собі премію: її судили 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири автівки, три ділянки, будинок і 300 тисяч зарплати: які статки має голова Мар'янівської громади Басалик

Натомість 26 березня поліція виписала низку протоколів на секретарку селищної ради: два – щодо неповідомлення виконкому або селищної ради про реальний конфлікт інтересів (ч.1 ст.172-7 КУпАП), та два – щодо вчинення дій в умовах реального конфлікту інтересів (ч. 2 ст.172-7 КУпАП). Згодом адмінпротоколи скерували до суду, де їх об’єднали в одне провадження.

В судовому засіданні Ольга Васюренко повністю визнала свою вину. Вона вказувала, що випадково підписала розпорядження через значну завантаженість робочими справами. Секретарка звертала увагу і на те, що встановлений нею розмір премії та надбавки є однаковим для всіх працівників апарату. Її захисник теж наполягав, що вона не мала наміру порушувати антикорупційне законодавство, а розпорядження підписала з необережності. Також адвокат ознайомив суд зі схожими розпорядженнями за період з грудня 2023 року по квітень 2024 року, у яких розмір премії і надбавки для Васюренко відповідав виплатам за лютий. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто з очільників громад Луцького району заробляє найбільше (фото)

Постановою від 1 серпня 2024 року Горохівський районний суд визнав секретарку селищної ради винною стосовно наявного конфлікту інтересів при видачі розпоряджень. Проте суддя Василь Сметана звільнив її від адміністративної відповідальності за малозначністю правопорушення та обмежився усним зауваженням.

Ольга Васюренко з 2020 року є депутаткою Мар’янівської селищної ради 8 скликання, до якої потрапила від ВО «Свобода». На час обрання вона працювала вчителькою математики в загальноосвітній школі в с. Борочиче. У грудні 2020 року її обрали секретаркою селищної ради. 

За 2023 рік Ольга Васюренко отримала 245,9 тисячі гривень зарплати, що в середньому складало 20,5 тисячі гривень на місяць. Крім того, минулого року вона отримала 38,2 тисячі гривень гонорарів та інших виплат від відділу освіти, молоді, спорту та охорони здоров’я Мар’янівської селищної ради. Грошових заощаджень секретарка ради офіційно не мала. 

Серед нерухомості Ольга Васюренко вказувала володіння часткою будинку на 47,6 квадратів у Мар’янівці, а також часткою землі на вісім соток. Її чоловік Петро Васюренко мав у селі Цегів Мар’янівської громади земельну ділянку на 10 соток, а також володів автівкою Dacia Sandero 2009 року випуску. Власником цієї автівки він став у 2019 році майже за 134 тисячі гривень. 

Минулого року Петро Васюренко загалом отримав 82 тисячі гривень. Левову частку надходжень складала пенсія – 32,6 тисячі гривень, кошти від продажу рухомого майна – 27 тисяч гривень та дохід від підприємницької діяльності – 22,3 тисячі гривень. Грошових заощаджень він теж офіційно не мав.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів