Чи справді собаки змішаних порід здоровіші за чистокровних: нове дослідження

Понеділок, 02 вересня 2024, 03:27

У сучасному світі існує дуже багато порід собак, і частина з них – гібриди.  Люди потяглися до гібридних порід, оскільки зʼявилися повідомлення про те, що чистопорідні песики нібито частіше хворіють.

Згідно з теорією, собаки-гібриди більш генетично різноманітні, тому менш схильні до проблем зі здоров'ям, які характерні для чистокровних порід. Але чи справді вони здоровіші за своїх чистокровних родичів? На це питання намагалися відповісти дослідники з Королівського ветеринарного коледжу Великої Британії, – пише УНІАН.

Дослідження було зосереджено на трьох поширених схрещуваннях пуделів. Виявилося, що вони не більш і не менш здорові, ніж їхні чистокровні побратими. Дослідники сподіваються, що отримані результати допоможуть людям приймати більш обґрунтовані, доказові рішення при виборі свого пухнастого друга.

Схрещування порід

Більшість собак, що живуть сьогодні, не були виведені під контролем людини. Незважаючи на це, приблизно за 200 років люди створили понад 400 сучасних порід собак, кожна з яких має власну зовнішність і темперамент.

Деякі популярні породи собак, такі як золотистий ретривер, мають змішане походження. Однак багато з них є "породистими собаками", виведеними з обмеженого генофонду.

Прихильники чистокровних собак кажуть, що у них більш передбачувані здоров'я, поведінка і зовнішній вигляд. І багато родовідних реєстрів більше не дозволяють вносити до них собак, виведених на основі схрещування порід. Однак з часом відсутність генетичного різноманіття серед породистих собак призвела до екстремальних типів статури і серйозних проблем із здоров'ям багатьох песиків.

Щоб подолати ці проблеми, деякі заводчики вдаються до "ауткросингу": навмисного спарювання двох собак різних порід. Мета полягає в тому, щоб розбавити успадковані фізичні або поведінкові проблеми, отримавши більш здорових цуценят.

Це призвело до зростання кількості "дизайнерських схрещувань". Зокрема, пуделів схрещували з іншими породами, такими як кавалер Кінг Чарльз спанієль, кокер-спанієль, лабрадор-ретривер. 

Проблеми зі здоров'ям?

Дослідження Королівського ветеринарного коледжу включало опитування близько 9 400 осіб. Деякі з них були власниками собак схрещених порід, інші володіли однією з чистокровних "прабатьківських" порід або порід-засновників, про яких ішлося вище. Усі собаки були віком до п'яти років.

Автори перевірили припущення про те, що "дизайнерські схрещування" мають менше шансів страждати від поширених розладів порівняно з породами, які їх створили. Вони порівняли шанси для 57 найпоширеніших розладів здоров'я у трьох "дизайнерських схрещувань" з кожною з їхніх порід-засновниць (прабатьків). Всього було проведено 342 порівняння.

Поширені проблеми зі здоров'ям включали очні та вушні інфекції, діарею та розрив хрестоподібних зв'язок. І які результати? Собаки пудель-крос і собаки породи засновника були схожі за станом здоров'я у 87% випадків.

Помісі собак частіше стикалися з невеликою кількістю розладів (7%). Але вони були менш схильні до невеликої кількості (6%) інших розладів. Загалом, не було отримано переконливих доказів "гібридної сили" у цих схрещувань пуделів. Також не було жодних доказів того, що чистокровні собаки були значно здоровішими, ніж собаки від "дизайнерських схрещувань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: