Поділитись:

Який вплив на ваш організм матиме «кока-кола», якщо ви питимете її щодня

Неділя, 01 вересня 2024, 03:21
Який вплив на ваш організм матиме «кока-кола», якщо ви питимете її щодня

Під час літніх Олімпійських ігор в Парижі були занепокоєння стосовно плавців, які змагались у Сені. Щоб запобігти будь-якій бактеріальній інфекції, спортсмени пили «кока-колу», оскільки кислота у її складні мала б вбити шкідливі бактерії, пише УНІАН.

Однак, як пише healthdigest, ваш шлунок вже має достатньо власної, соляної, кислоти. Насправді у цьому ваш шлунок потужніший за відомий газований напій. Хоча дослідження 2015 року показало, що «кола», яка продається в Туреччині, має антибактеріальний ефект проти кишкової палички та сальмонели, це дослідження проводилося в чашках Петрі, а не на людях.

Відповідно до дослідження 2023 року вживання «кока-коли» та інших підсолоджених напоїв може мати протилежний вплив на вашу травну систему. Коли ви щодня п’єте газовану воду, ваші кишкові бактерії виробляють хімічні речовини, пов’язані з поганим обміном речовин, ожирінням і високим рівнем холестерину. Ці метаболіти можуть призвести до серцевих захворювань та діабету 2 типу. Підсолоджені напої, також пов’язані з іншими хронічними захворюваннями травної системи.

Деякі спортсмени можуть випити «колу» після змагань, щоб відновити втрачений організмом глікоген. Проте надлишок цукру в таких напоях у поєднанні з дієтою з високим вмістом жиру може порушити мікробіом кишківника. Дослідження 2023 року показало, що ця комбінація може посилити запалення в кишківнику і призвести до таких захворювань кишківника, як коліт.

Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованому в Європейському журналі харчування, вживання газованої води щодня також підвищує ризик розвитку деяких видів раку. Після спостереження за понад 470 000 людей протягом 11 років виявилося, що ті, хто вживав шість безалкогольних напоїв на тиждень, мали на 83% більший ризик розвитку раку печінки, ніж ті, хто утримувався від них. При цьому вживання фруктових і овочевих соків таких наслідків не мало.

Дієтичні газовані напої впливають на здоров’я травлення не набагато краще. Їх пов'язують з підвищенням ризику раку печінки на 28%. Вагомі докази свідчать про те, що штучно підсолоджені газовані напої збільшують ризик ожиріння, діабету 2 типу, високого кров’яного тиску, серцевих захворювань та передчасної смерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів