Спека триватиме ще довго: коли в Україні закінчиться літо

Субота, 31 серпня 2024, 07:35

Літо добігає кінця, однак тільки за календарем, бо на українських теренах панує 30-градусна спека, навіть ночі не дають відчутної прохолоди. Про те, що наближається осінь, нагадують лише пізні світанки і ранні вечори. Якщо на початку серпня сонце сходило о пів на шосту ранку, а заходило близько дев’ятої вечора, то наприкінці серпня воно сходить уже на початку сьомої ранку, а заходить раніше, ніж о восьмій вечора.

За серпень день покоротшав майже на дві години, але він усе ще набагато триваліший за ніч. Осіннє рівнодення, тобто коли день дорівнює ночі, настане 22 вересня, надалі день буде коротшим ночі. 

Українські синоптики наголошують, що вересень – перехідний місяць від літа до осені, якому властиве загальне зниження температури, послаблення грозової діяльності. У вересні закінчується метеорологічне літо.

Як пояснив заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, метеорологічне літо – це коли середньодобова температура повітря перевищує +15 градусів. Тобто протягом вересня вона поступово знижуватиметься і коли впаде нижче +15 градусів у середньому за добу, це означатиме, що літо закінчилось. Але воно може затриматись надовго, наприклад, торік метеорологічне літо закінчилось у третій декаді вересня. А нинішній вересень, за інформацією Укргідрометцентру, прогнозується теплішим за торішній на два градуси.

«Ми живемо в час загального потепління на земній кулі, тому клімат в Україні не може бути винятком, він поступово стає теплішим, ніж у попередні роки, - говорить Анатолій Прокопенко. – Нинішній вересень також прогнозується по-літньому теплим. Середня місячна температура повітря передбачається +15-20 градусів, на півдні України +18-20, у Карпатах – 13-14 градусів тепла, що на 2 градуси вище за норму. Опадів очікується в межах норми, але вони не компенсують тривалої посухи влітку. В залежності від регіону випаде 37-76 мм дощу, у Карпатах місцями – 97-111 мм, більш сприятлива картина на заході України. В інших областях недостатність опадів може становити загрозу для майбутнього врожаю озимих».

Тобто вересень прогнозується прохолоднішим за серпень на 6-8 градусів, дощів повинно бути приблизно стільки ж, як і в серпні. Це середні розрахункові показники, насправді у багатьох областях у серпні опадів було менше, ніж розраховано синоптиками.

За даними багаторічних спостережень, абсолютний мінімум температури повітря у вересні становить 7 градусів морозу, на півдні Херсонської і Запорізької областей - 0 градусів, у Криму – 5,5 градусів тепла. Абсолютний максимум температури у вересні – 38,8 градусів тепла, в гірських районах – 32 градуси тепла. Заморозки в повітрі відмічено у другій та третій декадах, а в Карпатах та місцями у Чернігівській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській областях - у першій декаді вересня.

Для порівняння: у серпні абсолютний мінімум температури повітря становить 1 градус тепла, абсолютний максимум – 42 градуси тепла.

Узагальнений прогноз погодних сайтів показує, що перший тиждень вересня очікується спекотним, з температурою вдень понад +30 градусів. Надалі температура почне поступово знижуватись, але у більшості областей навіть 30-го вересня вона не опуститься нижче +20 градусів. З опадами буде по-різному - від злив із грозами до незначних дощиків. Нагадаємо: місяць тому інтернет-синоптики обіцяли прохолодну погоду вже з 1 вересня.

 У перший тиждень осені погода на Волині особливо не зміниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: