В Україні є таємниче озеро, яке не має дна (фото)

Понеділок, 26 серпня 2024, 13:32

Неподалік містечка Знам’янка Кіровоградської області є озеро Берестувате, яке називають «Чорним озером», або озером без дна.

Про це пише Черкаський рибоохоронний патруль.

Озеро Берестувате є одним з найнезвичніших та найзагадковіших місць України.

Вражає те, що на території болота зосереджені сфагнові мохи, хвощі, папороті та різноманітна рослинність, що характерна не для центральної України, а для Полісся.

 

 

Однак це не найбільша його таємниця. Сьогодні ніхто не знає глибини озера. Про нього кажуть, що воно не має дна – численні спроби виміряти його глибину не мали успіху.

 

Існує версія про подвійне дно, перше з яких утворено гілками на опалим листям.

Вода в озері дуже холодна і має майже однакову температуру у всі пори року. Влітку – дуже холодна, а взимку – не замерзає. Максимум, на що спроможна літня спека, це прогріти озеро на глибину не більше одного метра.

В озері живе лише один вид риби – земляний карась. Переважно він має золотистий колір, але трапляються і особини чорного кольору.

Як утворилось озеро Берестувате? Вчені розповідають, що час його «народження» – льодяниковий та постльодовиковий періоди, коли тала вода почала накопичуватись у заглибинах рельєфу.

 

Однак на цьому загадковість озера не вичерпується, адже поруч з іншими аномаліями на озері є плавучі острови з рослинністю та деревами. Це явище народило чимало міфів та страхів серед місцевого населення. Бували випадки, коли люди зупинялися на ночівлю на березі озера, а прокидалися на його середині.

Місцеві розповідають про це місце дуже багато легенд. Зокрема, про затонулу тут карету хана Гірея. Виготовлена із чистого золота, вкрита діамантами і сапфірами, вона, мабуть, навічно залишилась лежати у глибинах Чорного озера.

А ще патякають про невільників, яких татари переводили через цей ліс. Тих, хто зовсім вибився із сил і не міг далі йти, топили в Чорному озері. Кажуть, їхні стогони і досі долинають до берегів. Насправді ж у товщі озерної води накопичується газ метан, який має властивість вибухати. Звідси, ймовірно, й дивні звуки, які інколи чують люди.

Кажуть, що саме тут Махно заховав награбовані скарби.

Та найжахливіша історія, з тих, які розповідають, трапилась тут всередині 70-х років минулого сторіччя. Велика компанія молодих дівчат і хлопців якось приїхала до озера. Це були сміливці, що забавлялися ворожінням та викликанням духів. Підлітки мали із собою старовинні книжки про магію. Як саме провели вони ту ніч біля озера, невідомо, але згодом, коли люди почали їх шукати – на місці знайшли ті старі книжки і мертві тіла всіх, хто приїхав до озера. Причини смерті міліція так і не змогла встановити.

Нагадаємо: розповідають, що у Луцьку в річці Стир живе велика й стара сомиха Іванка. А на Святому озері на Ратнівщині живе трьохсотлітня щука, поросла від старості черепашками й мохом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: