Поділитись:

Чому коти не люблять зачинені двері

Понеділок, 26 серпня 2024, 02:29
Чому коти не люблять зачинені двері

Коли перед котом зачиняються двері, то можна помітити, що він стає сильно роздратованим. Через це коти можуть почати дряпати двері або навіть атакувати їх, нявкаючи. 

Про це пише УНІАН.

За словами фахівців, в таких випадках значну роль відіграє як еволюція, так і самі господарі домашніх улюбленців. Сертифікований ветеринарний біхевіорист Карен Суеда каже, що частково це пов'язано з тим, що коти є допитливими та бояться щось пропустити. 

"Це трохи FOMO (Синдром втрачених можливостей - ред). FOMO на кшталт: "Я не знаю, що на іншій стороні, і я хочу піти подивитися і з'ясувати це", - пояснила Суеда. 

Зазначається, що коти від природи є допитливими істотами, тому їм подобається стежити за всім, що відбувається на їхній території, до якої вони належать. Завдяки такому контролю вони виживали в дикій природі, проте це може призвести до того, що коти, до прикладу, можуть напасти на двері, що для людей є дивним. 

"Коти люблять контролювати доступ до простору, життєво важливих базових потреб і території. Це не робить їх злими. Це не робить їх чимось іншим, окрім того, що вони є одночасно хижаками і жертвами, які повинні полювати, щоб вижити, але також повинні відчувати себе в безпеці у своєму середовищі", - підкреслює консультант з поведінки котів Інгрід Джонсон.

Також відомо, що коти люблять увагу з боку господарів, проте зачинені двері їх цього позбавляють. Зокрема дослідження 2017 року показало, що більшість котів надають перевагу проводити час з людиною, а не займатися іншими речами, серед яких їжа та іграшки. 

Крім того, за словами Джонсон, коти не розуміють, що зачинені двері - це тимчасово.

"Вони просто знають, що місце, до якого вони раніше мали доступ - де вони почуваються в безпеці, де їм подобається спати, дрімати, їсти тощо - тепер раптово забрали. Коли ми контролюємо речі для наших котів, ми створюємо стрес", - зауважила вона.

Для того, аби зменшити тривожність своїх улюбленців, господарі котів мають підтримувати постійний порядок там, де вони мають доступ, радить Джонсон. До прикладу, якщо ви не хочете, аби кіт заходив на кухню, не закривайте доступ до неї лише тоді, коли вам це потрібно, краще зробити вхід недоступним постійно. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів