Шахрайство на ремонті Луцького геріатричного пансіонату: суд покарав винного

П'ятниця, 16 серпня 2024, 11:30

Головного інженера підприємства «ПМК-Нова», що належить колишньому депутатові Луцької райради Володимиру Колодійчуку, судили за підробку документів і шахрайство. Справа стосувалася ремонту укриття для Луцького геріатричного пансіонату, пише «Сила правди». 

За даними слідства, працівник фірми завищував у документах обсяги і вартість робіт, проте у суді він відбувся штрафом на 17 тисяч гривень.

Про це йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду Волинської області від 25 липня 2024 року.

3 жовтня 2023-го Луцький геріатричний пансіонат замовив у приватного підприємства «ПМК-Нова» поточний ремонт приміщення підвалу для облаштування в ньому укриття за 1,14 мільйона гривень. Виконати роботи підрядник повинен був до кінця того ж року. Проте 26 грудня сторони зменшили суму договору до 905,3 тисячі гривень і розірвали його. Причиною розірвання вказувалося невиконання умов договору фірмою. Пізніше поліція почала перевірку цього ремонту. 

З’ясувалося, що під час виконання робіт головний інженер приватного підприємства Сергій Філіпчук склав і завірив два акти виконаних робіт – від 19 жовтня та 16 листопада. Жовтневий акт № 1 стосувався влаштування бетонного вимощення, а в акті № 2 від листопада вказувалося влаштування бетонних підпірних стін і стін підвалів, також влаштування бетонних сходів та вимощення з бетону. Ці документи Філіпчук віддав на підписання директору ПП «ПМК-Нова» і запевнив його, що всі роботи відповідають обсягам та вартості. 

Надалі керівник фірми підписав акти та передав їх замовнику – Луцькому геріатричному пансіонату Волинської обласної ради. На цій підставі держказначейство переказало приватному підприємству у жовтні-листопаді минулого року 398 тисяч гривень.

Водночас, як встановила під час слідства судова будівельно-технічна експертиза, роботи в актах були завищені майже на 44 тисячі гривень. 

Ще під час слідства Сергій Філіпчук уклав угоду при визнання своєї вини. Разом з кримінальною справою цю угоду передали до суду на початку липня 2024 року. Головного інженера приватної фірми «ПМК-Нова» звинувачували за статтями про підробку документів (ч.2 ст.358 КК України) та заволодіння чужим майном шляхом обману (ч.1 ст.190 КК України). 

«У підготовчому судовому засіданні Сергій Філіпчук беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.190, ч.2 ст.358 КК України, та повністю підтвердив обставини їх вчинення. У вчиненому щиро розкаявся, зазначаючи, що погоджується на призначення узгодженого покарання», – йдеться у вироку суду.

Пом’якшувальною обставиною у суді назвали добровільне відшкодування Філіпчуком завданих збитків. Тож 25 липня 2024 року суд затвердив угоду та призначив йому покарання у вигляді 17 тисяч гривень штрафу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: