Поділитись:

Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу про єдність

П'ятниця, 16 серпня 2024, 08:52
Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу про єдність

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній закликав митрополита Української православної церкви московського патріархату Онуфрія розпочати діалог про єдність у межах єдиної помісної православної церкви

Звернення оприлюднив сайт ПЦУ.

«Собор у Святій Софії 15 грудня 2018 р. ухвалив всі рішення, для яких був зібраний, і створив тверду канонічну основу для того, щоби єдина вже Православна церква України, як помісна, отримала, як вона цього і просила та бажала протягом багатьох років, Томос про автокефалію від його всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія. Канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина помісна православна церква», - йдеться у заяві.

Епіфаній зазначив, що об'єднанню православних України в межах єдиної церкви заважає вплив Москви.

«Ми всі є свідками того, що в першу чергу через позицію патріархату Москви частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов'язку - бути єдиними. Але і серед тих українських православних, хто ще не перебуває в родині Православної церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності», - зазначив Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ закликав віддалятися від московської церкви і не мати з нею нічого спільного.

«Весь світ бачить, що патріархат Москви виявився глибоко отруєний псевдо-релігійним вченням "русского міра", отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна Росії проти України. Війна диявольська і безбожна, яку патріарх Москви назвав священною та благословив російського правителя і військо на всі ті злочини, які вони зробили і продовжують робити на нашій землі. Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід "русского міра" є злими – для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту православ'я і хто дбає про благо церкви, має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності», - йдеться у зверненні.

Епіфаній нагадав, що Онуфрій раніше висував серед умов діалогу зокрема відмову від визнання рішення Вселенського патріархату. Предстоятель ПЦУ назвав таку умову неприйнятною та закликав почати діалог без жодних умов.

«Раніше з Вашого боку були оголошені три вимоги щодо такого діалогу, а саме – щоби ми відкинули рішення Вселенського патріархату і щоби ми не чули прохань від тих, хто приймає ці рішення і бажає бути єдиними, як Православна церква України. Але з об'єктивних і незалежних від нас підстав ми не можемо погодитися з такими вимогами, бо вони суперечать істині та означали би для нас зречення від Бога, Який подав нашим ієрархам і кліру благодать священства, і від Церкви Христової, яка руками і працею Вселенського патріарха благодіяла Україні. Тому ми з любов'ю просимо вас та ієрархів, які з вами, погодитися розпочати наш діалог без попередніх умов», - підсумував Епіфіаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів