Поділитись:

«Потрібен час», – Епіфаній у Володимирі розповів про перехід на новий календар

Четвер, 11 травня 2023, 07:45

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній провів пресконференцію у Володимирі, де розповів, як відбуватиметься перехід церков на новий календар.

«Це складне питання, бо воно не має абсолютної підтримки ні в церкві, ні в суспільстві. Більшість наших громадян хочуть перейти на новий стиль. Ми розглядаємо це питання, готуємося до ухвалення відповідного рішення, але ми це робимо відкрито, комунікуючи з суспільством. Протягом останніх років я говорив, що коли суспільство буде готовим, то церква прийме рішення, для церкви це не проблема», – цитує його Володимир-Волинська єпархія ПЦУ. 

Зі слів Епіфіанія, календар є загальноцерковним документом. Тому аби прийняти таку зміну, потрібне відповідне рішення.

«У нас через два тижні буде засідання архієрейського собору, відповідно, на ньому ми побачимо, яка кількість єпископату і єпархій вже готові ухвалити рішення про зміну календаря. Далі ми будемо працювати. Я переконаний, що в кінцевому результаті більшість перейдуть на новоюліанський календар. Ця зміна стосуватиметься не лише Різдва, а всіх неперехідних свят, наприклад, Покрови та Миколая, тобто шанованих українським суспільством свят. Ми повинні розуміти, що якщо переходимо, то 13 днів повинні змістити в календарі», – зазначив предстоятель ПЦУ. 

Питання календаря завжди постає напередодні Різдва Христового. Упродовж року воно трохи затихає. Однак, запевнив Епіфаній, з цього приводу церква комунікує із суспільством, бо не хоче зробити ще одне розділення.

«Розділення вигідні ворогу, а українці в час війни мають єднатися. А питання календаря інколи роз’єднує, бо є ті, хто не приймають зміни. Особливо, це стосується Галичини, де є певне несприйняття, бо так склалося історично. Потрібний час. Церква згодом перейде на новий стиль, але й залишаться люди на старому стилі. Ніхто нікого не буде примушувати. Зараз ми дозволили громадам в Україні визначатися, і вже є багато громад, які повністю перейшли на новий календар», – наголосив очільник ПЦУ. 

До слова, також митрополит вважає, що в УПЦ «МП» ще є патріоти. 

Нагадаємо: у вівторок, 9 травня, на Волинь з офіційним візитом прибув Предстоятель ПЦУ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів