Поділитись:

Як преміумготель у Луцьку «забрав» чужу землю й гроші з бюджету (фото)

Понеділок, 26 серпня 2024, 08:30
Як преміумготель у Луцьку «забрав» чужу землю й гроші з бюджету (фото)

Елітний готель у центрі Луцька Noble, який пов'язують із прізвищем скандального олігарха Палиці, «відкусив» шматок чужої землі, чим збільшив свою територію. Ба більше, йому за це ще й відшкодували гроші з бюджету. Й через такі махінації люди не можуть оформити право на оренду землі. Проте влада міста на чолі зі ставлеником того ж олігарха Ігорем Поліщуком ніби осліпла та порушень не бачить.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили нагадати, як реалізували цю «мутну схему» із захоплення чужої ділянки та ще й отримали за це кошти з міського бюджету.

Одразу зауважимо, що Noble знаходиться практично у серці Луцька – на вулиці Кривий Вал. Неподалік, так би мовити, на відстані простягнутої руки, й замок, і Театральний майдан, і Старе місто. Тому локація там справді приваблива.

Як Палиця отримав готель?

Ще в далеких 2000-х на місці «Нобеля» був інший готель – Zaleski. Керував ним нині покійний Олексій Левченко. Саме після його смерті цим комплексом зацікавився Ігор Палиця, який і викупив його. Так він і став власником цих апартаментів. З того часу змінилась не одна юридична особа й Ігор Палиця зник зі списку власників. Припускаємо, саме для цього юрособи й змінювалися, аби цього олігарха там не світити. Так, у 2017 році заснували нове ТзОВ «Готель «Нобель».

Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осібВитяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб

Земля, на якій стоїть готель, належить ПрАТ «Універмаг «Луцьк» (ви ж знаєте, хто у Луцьку володіє ЦУМом?). Майже 94% акцій «універмагу», згідно з даними аналітичної системи YouControl, належать кіпрській фірмі. Кінцевою бенефіціарною власницею цієї компанії є ніхто інша, як ексдружина згаданого олігарха – Оксана Палиця. Директор універмагу Віктор Шокало теж був серед засновників «Нобеля». Засвітився він там із чинною «формальною» власницею готелю Вікторією Галюк (Подик).

У людей забирали землю силою?

Коли ж готель опинився у власності «потрібних» людей, його почали розвивати. Здавалося, нічого поганого у цьому немає, проте тут не обійшлося без «але».

Земельні проблеми у власників готелю (людьми, пов'язаними із Палицею) були ще у 2015 році. Готель розвився і треба було робити парковку та літній майданчик. Як писали волинські медіа, одна із сусідок «Нобеля» – Юлія Мельникова – заявляла, що її виживали з домівки мало не кримінальними методами. Бо ж інші сусіди погодились продати свої ділянки, а пані Юлія не хотіла цього робити. Отож на неї, як казала жінка, почали «впливати» жорсткішими методами – заблокували проїзд до будинку, перешкоджали вільно добиратися до оселі. Це засвідчують і її заяви у правоохоронні та інші органи. Але жінка таки здалася й майно продала. Розшукати тоді вже екссусідку готелю журналісти не змогли.

Реакція на заяву Юлії Мельникової щодо перекритого проходу до будинкуРеакція на заяву Юлії Мельникової щодо перекритого проходу до будинку

У 2017 році сталася інша земельна історія. Вже з ділянкою, що знаходиться вище по вулиці. Належала вона Юрію Феоктістову. Колись там був житловий будинок, але його знесли. Зараз на місті житла – фактично пагорб, який межує із землею готелю. Й межує ну дуже тісно.

Того ж року біля «Нобеля» закінчували облаштовувати літній майданчик. Але була проблема – від фасаду будівлі до цієї тераси не було зручного проходу. Отож, припускаємо, власники знайшли ідеальне для себе рішення – відкусити шматок ділянки Феоктістова. Паралельно з цим тривали ремонтні роботи на вулиці Кривий Вал. Саме, так би мовити, під шумок цієї реконструкції власники «Нобеля» вирішили «реконструювати та підсилити» підпірні стінки на межі земельних ділянок. Але якось так вийшло, що вони «залізли» на територію пана Юрія.

Схема земельних ділянокСхема земельних ділянок

Реконструювати та підсилити – благородна мета. Бо ж подавалося це так, ніби роблять усе для мешканців міста. Навіть мер Ігор Поліщук всіляко вигороджував готель й заявляв: підпірна стінка захищає людей від зсуву. Але якщо навіть неозброєним оком глянути на ту підпірну стінку, то бачимо, що захищає вона готель, а не людей від ймовірного зсуву ґрунту. А безпосередньо на вулицю вона практично не заходить. Ну, хіба трішечки (див. на фото). Щобільше, місцеві казали: підпірні стінки поруч з їхніми будинками спорудили ще попередні власники готелю «Залєскі» (зараз уже «Нобель»), а про те, що хтось їх додатково укріплював, – вперше чують. З їхніх слів, такої потреби не відчували, все було в порядку.

Підпірна стінка, яку зробив готельПідпірна стінка, яку зробив готель

Частина стіни, яки безпосередньо виходить на вулицю Кривий ВалЧастина стіни, яки безпосередньо виходить на вулицю Кривий Вал

На думку мера Поліщука, у цій історії усе добре, усе законно, тому до правоохоронців звертатися не треба. Ви ж пам'ятаєте, хто привів Ігоря Ігорьовича до влади, так?

Як за схеми Палиці ще й гроші відшкодували?

Повернімося до тієї підпірної стінки, яка, зі слів місцевих мешканців, захищає від зсуву готель, а не людей. Адже саме за неї з бюджету міста власникам готелю заплатили.

Сталося це того ж таки 2017 року. Більшість у Луцькій міській раді контролював «УКРОП» (зараз «За майбутнє»), лідером якого донедавна був Ігор Палиця. Проукропівська рада із секретарем Григорієм Пустовітом замість того, аби притягнути власників «Нобеля» до відповідальності, платить їм за це майже 700 тисяч гривень. Зауважимо, що вартість підпірної стінки – лише 500 тисяч.

Рішення міської ради, яким власникам готелю відшкодували коштиРішення міської ради, яким власникам готелю відшкодували кошти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому мер Луцька Поліщук «протягнув» виділення квартири соратнику Пустовіту

Через земельні махінації люди не можуть оформити право на оренду землі?

З приходом до влади укропівців у 2019 році, а згодом і партії «За майбутнє», Юрію Феоктістову почали відмовляти в оренді земельної ділянки, яку він орендував понад десять років.

Орендував він її з 2007 року. У 2013 році договір оренди закінчився, але його продовжили. А уже в 2019 році, коли Луцькраду контролювали палкі прихильники Палиці, Феоктістову раз за разом почали відмовляти в оренді. Рішення виносили на сесії, але підтримки більшості депутатів воно не знаходило.

Така ситуація склалася й у 2020 році, після обрання нового складу Луцької міської ради, у якій найбільшу кількість мандатів здобули депутати партії «За майбутнє», яку тоді очолював Ігор Палиця. А кандидат від цієї політсили – Ігор Поліщук – став Луцьким міським головою. Відмовляти чоловіку продовжують і по цей день. І станом на серпень 2024 року він отримав понад 22 відмови.

Це питання під час сесії міськради порушував депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик.

«Це питання йде, мабуть, 10 раз на сесію. Я розумію, що там сусід – готель, пов'язаний з народним депутатом Ігорем Петровичем Палицею. Але, на мій погляд, це ненормально, що землекористувачі не можуть оформити право користування на ділянку через цей готель», – зазначав Хаймик.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик

Проте навіть це не допомогло і після повторного голосування рішення знову не ухвалили.

Земельні махінації покриває мер Ігор Поліщук?

Щодо такого самоуправства депутат Валентин Хаймик пропонував меру Поліщуку звернутися у прокуратуру, аби там надали правову оцінку цій ситуації та притягнули винних до відповідальності.

«За схемою даної земельної ділянки видно, що фірма, яка, за даними ЗМІ, пов'язана з Ігорем Палицею, яка будувала готель «Нобель», залізла і на приватну земельну ділянку, і на комунальну. Побудувала там паркан чи щось таке. Ігорю Ігорьовичу, чому ви не звертаєтесь у прокуратуру по цій ситуації? Чому даєте можливість будувати на комунальній земельній ділянці? Зверніться у прокуратуру з цього приводу», – казав під час однієї з сесії міськради Хаймик.

Проте у прокуратуру мер Поліщук звертатися не став, бо ж там, ймовірно, з легкістю змогли б встановити наявне порушення. Натомість він доручив перевірити цю інформацію відділу державного архітектурно-будівельного контролю. Але... на час війни цей відділ нічого перевіряти не може. Чи то головний господарник Луцька про це не знав, чи то навмисно так зробив – нам залишається тільки здогадуватись.

Як повідомив згодом депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик, прокуратура, до якої й просив звернутися депутат Валентин Хаймик, не обмежена під час війни жодними мораторіями й може здійснювати необхідні перевірки.

«Мій колега Валентин Хаймик звернувся до Ігоря Поліщука з пропозицією написати відповідного листа в прокуратуру. Але мер в прокуратуру звертатися не став. Бо там таки можуть відкрити кримінальне провадження. Натомість звернувся у міській відділ Держархбудконтролю. Тобто до своїх підлеглих. Звернувся, очевидно, знаючи, що позапланові перевірки до кінця воєнного стану заборонені. А отже, відповіді по суті вказаного звернення отримати буде неможливо. Так і живемо: мер Ігор Поліщук усіма шляхами намагається НЕ розв'язувати питання. Будь-то земля для готелю Палиці чи незаконні «ларьочки» на території церкви «московського патріархату», – писав у своєму телеграм-каналі Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

***

Отож, у висновку ми маємо:

  1. Готель пов'язаний з Палицею, який відкусив шматок земельної ділянки Юрія Феоктістова, щоб облаштувати для себе підпірну стінку.
  2. Людям казали: підпірну стінку робили для мешканців, щоб захистити їх від зсуву ґрунту.
  3. Безпосередньо на вулицю підпірна стінка майже не виходить, але практично вся «захищає» від зсуву сам готель.
  4. За цю підпірну стінку власникам відшкодували майже 700 тисяч гривень з бюджету.
  5. Оренду ділянки Юрію Феоктістову влада на чолі спершу з Пустовітом, а потім з Поліщуком не продовжує й щоразу відмовляє.
  6. Мера просять звернутися за фактом порушення у прокуратуру, але він цього не робить, а натомість звертається в орган, який фактично не має повноважень щось робити під час війни.

Хто у цій ситуації «в плюсі»? Може, лучани? Навряд. Готель, який пов'язують із прізвищем скандального олігарха Ігоря Палиці? Цілком можливо. Бо ж просту людину за таке земельне самоуправство одразу би притягнули до відповідальності. А непростим людям навіть відшкодовують 700 тисяч з міських коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів