У центрі Луцька оновлять Стелу Героїв: для чого

Четвер, 08 серпня 2024, 10:25

У Луцьку оновлять Стелу Героїв на Театральному майдані. Її не розширятимуть, а переформатують та впорядкують фотографії загиблих. На це спрямують близько 400 тисяч гривень.

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» розповів директор комунального підприємства «Луцькреклама» Олександр Ковальський.

Нині Стела Героїв складається з трьох частин: Герої Небесної сотні – 106 світлин; Борцям за єдність України (Герої, які загинули з 2014 по 2022 рік) – 196 світлин; Герої нескореної України (бійці, які полягли після 24 лютого 2022 року) – 250.

«Багато ведеться розмов про перенесення Стели Героїв з Театрального майдану в інше місце. Бо це – тимчасова дошка. Але, зважаючи на прохання родичів загиблих, ми цього поки не робимо», – пояснив директор КП «Луцькреклама» Олександр Ковальський.

За інформацією Департаменту соціальної та ветеранської політики станом на 6 серпня 2024 року в Луцькій громаді офіційно підтвердили загибель 328 героїв. 

«Далі розширяти стелу в сторону ЦУМу ми вже не можемо, бо перекриємо вхід в бібліотеку для юнацтва. Вліво – ще метри два-три можемо, але з тієї сторони в нас бійці АТО. Тому ми вирішили повністю переробити стелу в хронологічному порядку: спочатку Небесна Сотня, потім Герої АТО і потім – загиблі після повномасштабного вторгнення. Фотографії зменшувати не будемо, але розмістимо їх щільніше», – поділився планами Олександр Ковальський.

Договір закупівлі послуг з поточного ремонту пам’ятного знаку уклали п’ятого серпня з товариством «Факторія». За 388 тисяч гривень підприємство до 24 серпня цього року обіцяє розпочати і завершити оновлення стели.

Меморіальний фотостенд Героям Небесної сотні і Героям-лучанам, які загинули за єдність України, а саме так спочатку називалася конструкція, спорудили на Театральному майдані Луцька в листопаді 2014 року. Тоді на облаштування пам’ятної дошки з міського бюджету виділили близько 50 тисяч гривень. Зовнішній вигляд фотостенду забезпечило також ТОВ «Факторія».

У ніч на 24 листопада 2016 року фотостенд частково згорів. Вогнеборці причиною пожежі на луцькій Стелі Героїв назвали самозагоряння від лампадок. 27 грудня 2016 року Стелу Героїв оновили. Тоді на це витратили 240 тисяч гривень.

Після 24 лютого 2022 року стелу оновлювали декілька разів. За даними системи публічних закупівель «Prozorro», у вересні 2022 року закупили матеріалів для оновлення меморіальної дошки на 114 тисяч гривень. У жовтні 2022 року витратили майже 60 тисяч на самі роботи. Менш, ніж через місяць – у листопаді 2022 – ще 75 тисяч гривень. У липні 2023 на реконструкцію витратили трішки більше 80 тисяч гривень.

У 2024 році на матеріали та елементи благоустрою для пам’ятного знаку «Герої нескореної України» спрямували майже 100 тисяч гривень.

Загалом на спорудження Стели Героїв, її ремонт та реконструкцію без врахування ритуальної атрибутики (лампадки чи гірлянди) з 2016 року, за даними системи публічних закупівель «Prozorro», спрямували більше 1,1 мільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: