Коли луцькі дитсадки запрацюють у звичному режимі

Середа, 07 серпня 2024, 13:48

Із 17 червня у Луцьку функціонують вісім чергових дошкільних закладів, які відвідують майже три тисячі дітей. З 12 серпня 43 дитсадки запрацюють у звичному режимі, а з 13 серпня чергові дитсадки підуть на тритижневі канікули, аби встигнути підготуватися до початку нового навчального року.

Про це розповів директор департаменту освіти Луцької міської ради Віталій Бондар, повідомляє ВСН.

«Щоранку я моніторю ситуацію з відвідуваністю дитсадків. Буває так, що в один день приходить 50 дітей, наступного – понад 100. Тому недоцільно було відкривати додаткову групу, коли дітей можна покласти спати в іншій кімнаті. Всі питання вирішуємо залежно від ситуацій. До речі, за цей сезон у нас немає жодного припису ні від працівників Держпродспоживслужби, ні від пожежників», – розповів Віталій Бондар.

Попри тривалі вимкнення електроенергії, вихованці майже повністю були забезпечені чотириразовим харчуванням.

«Траплялися випадки, коли вимикали світло не по графіку, доводилося з одного садочка везти в інший, щоб доварити їжу. Але таких ситуацій було лиш кілька. Зі скаргами до мене ніхто не звертався, адже кожен розуміє, в який непростий час ми всі працюємо», – додав очільник департаменту.

На питання, чому лише вісім садочків працює влітку, Віталій Бондар пояснив: мусять виконувати, в першу чергу, норми трудового законодавства, також є потреба в економії коштів на виплати комунальних послуг.

«Лише в дошкільних закладах у нас працює майже три тисячі педагогів, яким повинні надати 56-денну відпустку. Щоб влітку відкрити чергові дитсадки, частина педагогів брала відпустку протягом навчального періоду. З 13 серпня вони відпочиватимуть ще три тижні, аби використати всі дні. Якщо ми зараз відкликаємо людину з відпустки, маємо їй відшкодувати кожен день у подвійному розмірі», – розповів головний освітянин громади.

Перед літніми канікулами по всіх дитсадках провели опитування серед батьків і на основі їхніх заяв визначили, скільки закладів відкривати. Цьогоріч працювало вісім дитсадків, минулого року – сім, два роки тому – 12. По селах Луцької громади вже другий рік поспіль влітку не працює жоден дитсадок, адже батьки хочуть оздоровлювати дітей вдома.

«Протягом літніх канікул у кожному дошкільному закладі проводили певні ремонтні роботи. Цьогоріч це вдавалося непросто, адже дуже не вистачає фахівців, багатьох із них мобілізували. Підрядники, які виграли тендери, ледве вкладаються у терміни, щоб здати об’єкти. Та, незважаючи на різні обставини, вдалося підготувати дошкільні заклади до початку навчального року. Так як ми ще на 1 вересня 2022 року облаштували укриття по всіх дитсадках, то цьогоріч займалися покращенням умов у них: осучаснили систему вентиляції та санвузли. Адже бачимо, що тривалість перебування дітей в укритті збільшилася», – додав Віталій Бондар.

Загалом у підпорядкуванні департаменту освіти Луцької міської ради знаходиться 51 заклад дошкільної освіти (один заклад при Клепачівській гімназії), які протягом 2023-2024 р.р. відвідувало майже 9600 дітей, у літній період – майже 3 тис. За попередніми підрахунками, протягом нового навчального року дитсадки планують відвідувати близько 9600 дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: