Рожищенська громада виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт (фото)

Субота, 03 серпня 2024, 19:31

Рожищенська громада, виграла 670 тисяч євро на реабілітаційний проєкт, здобувши перемогу у програмі Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 у напрямку медицини.

Про це повідомили представники Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», пише Район.Рожище.

 

За грантові гроші громада придбає дороговартісний томограф й інше обладнання для місцевої лікарні, а медики дослідять найкращі практики у сфері реабілітації. Це дозволить близько 40 тисячам мешканців Рожища та сусідніх громад отримувати якісніші медичні послуги.

«Interreg NEXT – програми співпраці ЄС із сусідніми регіонами. Проєкти обов’язково потрібно подавати у партнерстві, з транскордонною складовою, на теми довкілля, здоров’я, туризму, доступності, безпеки кордонів, взаємодії людей тощо. Так громади будують добросусідство, долають спільні виклики й розвиваються. Заявки відбирає Моніторинговий Комітет, який складається з представників державних установ, економічних та соціальних партнерів та органів, що представляють громадянське суспільство, призначених кожною країною-учасницею», – розповідають про можливість фахівці.

Про перемогу Рожищенської громади стало відомо ще на початку цього року, а нещодавно Рожищенська лікарня підписала угоду про реалізацію проєкту з польською партнеркою з повіту Грубешів.

 

У травні 2023 року головна спеціалістка з питань проєктної та інвестиційної діяльності Рожищенської міської Марія Печко приїхала на тренінг з підготовки до програми Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Тоді Марія навіть не здогадувалася, як швидко їй знадобляться нові знання.

 

«На той момент у нашої громади не було польського партнера, що є обов’язковою умовою для участі у програмі», – пригадує Марія.

Проте за кілька тижнів голова Рожищенської громади поїхав до Польщі за гуманітарною допомогою, яку поляки активно надавали з початку повномасштабного вторгнення. Під час візиту він познайомився зі заступником старости Грубешівського повіту, який запропонував Рожищу взяти участь в Interreg NEXT та разом писати проєкт з реабілітації.

Їх об’єднували те, що обидві громади мають великі, схожі за послугами, спроможністю та структурою лікарні загального типу.

 

«Ми прагнемо розвивати реабілітаційні послуги, тому дуже зраділи такій пропозиції. У нашу громаду приїжджають лікуватися не лише з сусідніх громад, а й з цілої області. З повномасштабною війною потреба у реабілітації ще більше зросла. Тому, наприклад, ще у 2022 році за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ми навіть підписали міжмуніципальний договір у цьому напрямку з Копачівською та Доросинівською громадою», — розповідає Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

Разом з місцевими медиками команда Рожищенської міськради склала перелік необхідного діагностичного та реабілітаційного обладнання, яке допоможе лікувати порушення органів опорно-рухового апарату та нервової системи.

Головний лікар Рожищенської багатопрофільної лікарні Віктор Редзій розповідає, що у лікарні особливо радіють, що у них з’явиться комп'ютерний томограф.

«Він коштує близько пів мільйона євро, а це може дозволити собі далеко не кожна лікарня! Окрім обладнання, ми запланували навчання для наших медиків, які будуть досліджувати підходи найкращих реабілітаційних закладів заходу України та перейматимуть досвід польських колег», – каже медик.

Хоч «головну скрипку» у написання проєкту грали поляки, у яких уже був досвід участі у таких програмах, проте і Рожищенська міська рада, готуючи свою частину, знала важливі секрети для успіху – зокрема і завдяки участі у вищезгаданому тренінгу від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

 

«Ми вчилися у тренерів-практиків, які самі писали, вигравали й реалізовували проєкти. Вони підказували, як коротко і по суті викласти проєкт, на які індикатори орієнтуватися та що враховувати при складанні бюджету. І це також нам допомогло», — каже Марія Печко.

Загалом на двох Рожище та Грубешів виграли понад 1,5 мільйона євро. Перемога у програмі підвищить не лише обсяг і якість послуг у Рожищенській громаді, а й відкриє їй шанс стати потужним реабілітаційним центром усієї Волині та дасть зелене світло для наступних міжнародних проєктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: