Луцькому пологовому хочуть дати грошей на зарплати, бо їм не вистачає

Середа, 31 липня 2024, 12:58

Луцькому пологовому будинку хочуть дати 4,5 мільйона гривень на виплату зарплат працівникам.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міськради у середу, 31 липня.

Як зазначав очільник управління охорони здоров’я Володимир Лотвін під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, у понеділок, 29 липня, в комунального підприємства з'являється заборгованість по зарплаті перед працівниками.

Крім того, зі слів Лотвіна, установа отримує недостатньо коштів від Національної служби здоров'я України, яких заледве вистачає на виплату зарплат.

«Необхідність такого рішення – збереження кадрового потенціалу. Адже у зв'язку з демографічною ситуацією в країні й з тим, що в пологовому не дуже багато пакетів підписано з НСЗУ. Практично усі кошти, які вони отримують від служби, йдуть саме на забезпечення заробітної плати. У них практично немає можливості стимулювати досвідчених лікарів та медсестер. За нашими статистичними даними, у них найменша середня заробітна плата вцілому серед наших підприємств і окремо по категоріях серед лікарів, медсестер та інших працівників», – розповідав очільник управління.

centerВолодимир Лотвін

Таким чином вони хочуть підтримати пологовий, щоб він міг і надалі якісно надавати послуги. Для цього внесли зміни до фінансової підтримки комунальних підприємств охорони здоров’я, щоб цьогоріч надати закладу 4,5 мільйона гривень. Як пояснив Володимир Лотвін, ця сума є місячним фондом оплати праці.

«У них немає фінансової подушки, й коли йде затримка від Національної служби, виникає тиждень-два заборгованості по виплаті заробітної плати», – казав начальник управління охорони здоров'я.

Депутатка міськради Алла Доманська зазначила, що свого часу міська рада дуже вкладалася в рекламу обласного перинатального центру. Він і створив основну конкуренцію міському пологовому будинку.

«От в цьому і проблема, що Луцька міська рада дуж вклалася у рекламу перинатального, маючи свій пологовий. І зараз ми маємо проблему, бо перинатальний створив конкуренцію. Так не мало б бути. Ми розуміємо, що не тільки складні випадки туди йдуть (в перинатальний, – ред.). Важливо було б якраз підтримувати наш пологовий, щоб він зберіг свою репутацію, яку мав у попередні роки. Я знаю, що туди з усієї України їздили народжувати», – зазначила Доманська під час засідання комісії.

centerАлла Доманська

Зауважимо, що про ситуацію із заробітними платами у пологовому ми писали ще у квітні цього року. Тоді це питання розглядали під час засідання вже іншої комісії – медичної. Більше про це читайте у матеріалі: У Луцькому пологовому будинку затримують зарплату, бо мало народжують.

Зауважимо, що ці 4,5 мільйона гривень, про які йдеться, пологовий може отримати, але їх доведеться з часом повернути. Проте коли й звідки установа має повертати – невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: