Мер Поліщук хоче «закрутити гайки» та обмежити права лучан, – депутат

Четвер, 25 липня 2024, 18:22

Під приводом того, що в Луцьку було ухвалено новий Статут, а також набрав чинності закон «Про медіа», юридичний департамент отримав доручення внести зміни до Регламенту Луцької міської ради та Положення про постійні комісії. «Під шумок» часткової воєнної цензури на центральному рівні гайки почали закручувати й в Луцьку.

Про це повідомив депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик у своєму телеграм-каналі.

«Таргани бояться світла, а Поліщук – правди. Тому всіляко намагається обмежити доступ до інформації. Окрім цілком технічних правок, в регламент «зашили» дві «новації», які суттєво скорочують права і свободи жителів луцької громади», – пише Лучик.

Як далі зазначає депутат, Поліщук хоче знищити всі відеозаписи сесій Луцької міської ради, яким більше як п'ять років.

«Якщо в попередній редакції регламенту, було зазначено, що «на сайті Ради зберігається у вільному доступі архів відеотрансляцій», то в новій редакції це звучить як «пленарне засідання Ради підлягає відеофіксації з подальшим зберіганням відеозапису засідання не менше п’яти років», – додає у дописі обранець.

Зміни у зберіганні відеотрансляцій
Автор фото:телеграм-канал Андрія Лучика

Андрій Лучик зауважує, якщо подивитися на п. 3 проєкту рішення, то там зазначено терміни, коли набирають чинності ці пункти. Так ось пункти щодо зберігання та оприлюднення відеозаписів набирають чинності з 15 серпня 2024 року.

Дата набрання чинності змін
Автор фото:телеграм-канал Андрія Лучика

Обранець роз'яснює: зупинити це правове свавілля у судовому порядку фактично без шансів. Бо ж, припускаємо, коли буде винесене відповідне рішення суду щодо незаконності положення про «не менше 5 років», то до цього моменту записи можуть бути видалені без можливості відновлення.

«Зауважу, що відеозаписи зберігаються на каналі в Ютубі, місця там безліміт, їсти вони не просять... Але... Але старі відеозаписи заважають Поліщуку пи*дюнькати народу зараз. Адже ми неодноразово знаходили брехливі слова нашого мерчика, коли він ще перебував у статусі депутата міської ради», – йдеться у телеграм-каналі.

Як приклад «брехливих слів», Лучик наводить скандал з дозволом для забудовника звести багатоповерхівки. Натомість же, як зазначав Поліщук будучи ще депутатом, від будівельника військові мали отримати житло у цьому ЖК. Саме ці слова й збереглися в архівах трансляцій. Проте сталося не так, як обіцялося й воїни квартир не бачили. Тепер же ці відеозаписи зі словами керманича міста можуть просто безповоротно видалити. Про інший приклад читайте у матеріалі: Мер Луцька Поліщук «засвітився» у ще одному земельному скандалі, прикриваючись військовими (відео).

Інший цікавий нюанс, про який йдеться у дописі Андрія Лучика, стосується депутатських звернень: «Поліщук хоче обмежити право депутата як представника громади подавати депутатські звернення». На думку обранця, це взагалі правова дикість, адже це звужує права депутата, гарантовані Законом України «Про статус депутатів місцевих рад».

«В чому тут суть. Є в міській раді депутати, всякі там лучики, хаймики і надточії, які пишуть депутатські звернення. Звернення неприємні для Поліщука, бо по суті правдива відповідь на них розкривала б елементи корупції луцької влади. Тому чиновники з подачі нашого мерчика усіляко затримують на них відповіді. Або ж взагалі не дають», – інформує депутат.

Зміни у поданні депутатських звернень
Автор фото:телеграм-канал Андрія Лучика

Окрім того, він зауважив, що за фактом ненадання відповідей на звернення уже відкрито три кримінальних провадження і згодом, зі слів Лучика, мають відкрити ще декілька.

«Саме тому, щоб посіпакам Поліщука легше було петляти від криміналу і пропонують урізати права депутата. Найдивніше буде, якщо решта депутатів вишикується рівними шеренгами й мовчки піде в «стойло». Буде дивно і прикро», – резюмував ситуацію депутат міської ради Андрій Лучик.

Нагадаємо: у Луцьку за фактом завищених цін на продукти, якими годують дітей у луцьких школах, відкрито кримінальне провадження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: