Поділитись:

Не везе: у Луцьку жителі ЛПЗ постійно застрягають в ліфтах (відео)

Вівторок, 23 липня 2024, 10:57
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

У Луцьку жителі мікрорайону ЛПЗ бідкаються через ліфти у будинках. Мовляв, не працюють навіть коли є світло. Деякі лучани мають проблеми опорно-рухового апарату, тому пішки ходити їм складно. У ЖКП №2, яке й обслуговує район про проблему знають, але через брак фінансування розв'язати її до кінця не можуть.

Про це йдеться у сюжеті ТРК Аверс.

Володимир Михайлович – мешканець будинку на бульварі Дружбі народів. Чоловіку 76 років. Він поховав дружину та доньку, переніс чотири інсульти.

«Два місяці, як сина демобілізували, бо мені першу групу дали. Як його не було, то був геть сам. Сусідів маю хороших...», – розповідає чоловік.

Володимир РоманюкВолодимир Романюк

Пан Володимир працював у водоканалі, був начальником транспортного цеху і не підозрював, з якими труднощами доведеться стикнутися в поважному віці. Пенсіонер ледве пересувається, по магазинах вже ходять сусіди, бо то для чоловіка дальня дорога. І одна розвага в житті – вийти біля під'їзду, погодувати голубів. От тільки біда – ліфт працює з перебоями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку хотіли перейменувати бульвар Дружби Народів: як саме

Мешканці будинку розповідають, що пан Володимир три години може сидіти на вулиці, бо підйомник перестає працювати. Навіть коли світло вимикається, ліфт все одно працює з перебоями, а то й не працює взагалі. Майже в кожного, хто живе на верхніх поверхах, є гіркий досвід, коли ліфт просто зупинявся із заручником всередині, попри наявність світла.

«Ремонтували того нещасного ліфта, ну, мабуть, з пів року. Бо я туди в диспетчерську ходив. До церкви менше ходив, як в диспетчерську», – каже лучанин.

Володимир РоманюкВолодимир Романюк

Спускатися проблематично, а от підійматися аж на шостий поверх – це справжня пригода. Такий шлях може забирати до години часу. Пан Володимир сідає прямо на сходи, щоб перепочити. Одного разу такий підйом ледь не коштував йому життя.

«Хтось виносив сміття, чи, може, дітвора кинула шкурку банана. Послизнувся, то, вибачте, дупою чотири сходинки порахував і вдарився в потилицю об сходинку і відключився», – додає Володимир Михайлович.

Володимир РоманюкВолодимир Романюк

Лікувався чоловік дуже довгий час. На ремонт ліфта здавали по півтори тисячі гривень з кожної квартири, а всього в будинку дев'ять поверхів. Зі слів чоловіка, ліфт, ніби, відремонтували, але приїхала комісія зі Львова й не погодила той ремонт. Мовляв, не було страхового троса. Інші мешканці зізнаються, що час іде, а методи управління старі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку мешканці багатоповерхівки майже два тижні були без газу: причина (відео)

За камерою сусіди зізнаються, що проблема є. Питання ремонту ліфта болюче, але не хочуть наражатися на скандали та вступати у суперечки із комунікацією. Таких пенсіонерів багато, всім важко. Молодь не дуже переймається проблемами, що турбують стареньких. Шість років тому пан Володимир сам зварив перила при вході в під'їзд, коли були сили. Разом з тим жартома додає: «Кому трошки не везе, той живе на КРЗ, а кому зовсім не везе, той живе на ЛПЗ».

У житлово-комунальному підприємстві №2, що обслуговує весь мікрорайон, своя правда. Працівники диспетчерської підтверджують, що звернень, і не тільки за цією адресою, дуже багато. Ліфти не працюють по декілька годин.

«Я ж кажу, 13-го вісім годин просто пускали. 12-го теж просто запускали. Не сиділи люди, він сам просто не запускався. Ну, я перепрошую, але нам інформації теж не дають в Волиньобленерго, коли будуть відключати. Ми так само не знаємо», – пояснила приймальниця заяв Валентина Бролінська.

Валентина БролінськаВалентина Бролінська

Жінки кажуть, що застрягають люди через необізнаність у графіках вимкнення світла. Особливо старенькі, які не користуються інтернетом. Та й після включення трапляються стрибки напруги, від чого ліфт зупиняється. А щоб його увімкнути, треба йти за конкретною адресою. А ще, де згорів мотор, де старе обладнання і так по всьому ЛПЗ.

«Згорів мотор. Він вже є, практично його зробили, але немає грошей. ЖЕК повинен був заплатити, ЖЕК не проплатив і так...», – каже ліфтер електромеханік Леся Мартинюк.

Леся МартинюкЛеся Мартинюк

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мутний тендер на капремонт бульвару Дружби народів у Луцьку скасували

Пані Леся має дистанційний пульт для увімкнення ліфтів. Але не до всіх будинків. Такий пульт коштує 20 тисяч гривень. Директор приватного підприємства, який обслуговує ліфти, про проблему знає, але ніхто не замовляє таку послугу.

«Взагалі я планував вносити такий проєкт. Я вже давав інформацію на ЖЕК, що її треба поставити. Там розглядали моє питання і обговорюється воно. Тобто з часом усе буде встановлюватися. Зараз воєнний стан, тому грошей в бюджеті небагато. Тому вони там вже розв'язують ці питання», – повідомив директор ТОВ «Модерн Ліфт» Павло.

Керівництво розуміє, що необхідно встановлювати таку систему на кожний будинок.

«На сьогодні в мене на обслуговані 88 ліфтів, у ЖКП №3, наприклад, їх два. Тобто 88, розумієте, яка нагрузка. Дуже багато, кожен день, до 20 було застрявання. Люди застрягають з дітьми, розуміння того всього є. Але намагаємося ці проблеми вирішувати. Моя диспетчерська так само приймає ці, скажімо, скарги, зразу передають на диспетчерську ліфтову. Ну, по даних випадках, що я можу сказати, реагуємо оперативно», – інформує директор ЖКП №2 Микола Романюк.

Микола РоманюкМикола Романюк

Щодо найпроблемнішого ліфта на Дружбі народів, то директор комунального підприємства пообіцяв, що знайде шляхи розв'язання цієї проблеми.

«А такі випадки беремо на контроль, як ви кажете. Це повинно з розумінням до цього відноситися. На мене зранку попадають всі скарги чи зауваження, всі до мене на планерку, я їх бачу й оперативно вирішую. Компанія, яка займається ліфтами, іде на зустріч, ми не бачимо такої проблеми. Я, звичайно, цю дану ситуацію візьму на контроль по цій людині», – резюмував директор.

Микола Романюк дав обіцянку, тож будемо чекати на результат.

Нагадаємо: у Луцьку мешканці будинку на проспекті Волі, 11, нарікають, що у них немає доступу до укриття. Мовляв, у приміщенні, куди треба спускатися під час тривог, місцеві ресторани зробили склад й обмежити доступ до сховку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів