Поділитись:

Полярники фіксують довкола «Вернадського» аномальне потепління: температура піднялася на понад 8°С

Вівторок, 23 липня 2024, 05:15
Полярники фіксують довкола «Вернадського» аномальне потепління: температура піднялася на понад 8°С

16 липня на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» полярники зафіксували значне підвищення максимальної добової температури. Попри те, що на острові Галіндез триває антарктична зима, повітря прогрілося до 4,5°С.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі, – передає УП.Життя.

Там зазначають, що максимальна добова температура поблизу станції зросла на більш як 8 градусів – із -4,2°С до +4,5°С.

«Плюсова температура зберігалася впродовж майже двох діб – 16-17 липня. Йшов дощ і мокрий сніг. Також температури трохи вище 0°С були зафіксовані на британській станції "Розера", що розташована на 300 кілометрів південніше "Вернадського", тобто ближче до Південного полюсу», – кажуть полярники.

Температурні аномалії, зафіксовані на станції, вони пов’язують із явищем "атмосферної ріки" – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони.

"Якщо такі випадки почастішають, посиляться процеси танення льодовиків, що своєю чергою призведе до поступового розпріснення прибережних вод. А це загрожує руйнуванню різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього", – ствержують у НАНЦ

За їхніми словами, загалом останні п’ять років температури на станції рідко опускаються нижче -10°С, тоді як для попередніх п’яти років вони так само рідко, але були нижче -15°С.

До 1980-х взимку температури падали до -30°С.

"Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді, і є тенденцією, що стосується всієї нашої Планети", – резюмують науковці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів