🤡Братам-комуністам Кононовичам з Луцька суд продовжив домашній арешт

П'ятниця, 19 липня 2024, 19:02

Справу братів Кононовичів – Олександра і Михайла Солом’янський районний суд Києва слухає вже понад два роки. Їм інкримінуют вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади. Обом загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі. Нещодавно їм продовжили нічний домашній арешт, повідомляє Сила Правди.

Про це йдеться в ухвалі Солом’янського районного суду Києва від 12 липня 2024 року.

Братів Кононовичів затримали в Києві ще на початку повномасштабного вторгнення Росії, у березні 2022 року. 

«Затримано двох братів-пропагандистів, які мають проросійські та пробілоруські погляди. Є дані, що свідчать про їх тісну співпрацю зі спецслужбами РФ та РБ. Мета посіпак окупантів – розхитати внутрішню обстановку в країні та створити «потрібну інформаційну картинку» для Росії та Білорусі. Наразі їх картинка – це вид з-за гратів українського ізолятора», – повідомила тоді Служба безпеки України.  

З того часу вони були під слідством та утримувались в Лук’янівському СІЗО. Про це писали і російські, і білоруські пабліки. У червні 2022 року розслідування щодо них завершили і передали справу до Солом’янського районного суду Києва, який дотепер її розглядає.  

Відомо, що Олександра і Михайла Кононовичів судять за статтею щодо вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч.1, ч.2 ст. 109 КК України). Вони можуть отримати за це максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна. 

Брати Кононовичі звинувачуються у тому, що розповсюджували заклики до насильницького захоплення влади у своїх облікових записах у Facebook. У квітні 2019 року вони написали: «Рада приняла закон об исключительности украинского языка! Язык мой – враг мой! 20 миллионов рускоязычных, чужие в своей стране!». У вересні 2020 року був опублікований ще один такий запис: «Украинцы, с чего вы взяли, что буржуазная нацистская Украина будет существовать в границах УССР и с населением 52,5 млн. населення?!». 8 січня 2021 року поширювали кремлівські наративи: «18 января 1654 год Переяславская Рада! Україна – це Росія!». Подібні публікації робилися систематично.

Як стверджує слідство, після 24 лютого 2022 року брати Кононовичі змовилися та розробили план, за яким мали зорганізувати певну кількість знайомих їм осіб для захоплення Дніпровської районної у м. Києві державної адміністрації. Планувалося змінити керівництво адміністрації на осіб, які б перебрали державну владу і домовитися про співпрацю з військовими представниками РФ. Для цього 27 лютого 2022-го вони організували зустріч приблизно із 30-ма особами неподалік адміністрації. Людей схиляли до силового захоплення влади.

Ще на початку судового процесу у липні 2022-го обом братам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливою заставою у 190 тисяч гривень для кожного.  

У жовтні 2022 року цей запобіжний захід замінили на цілодобовий домашній арешт з обов’язковим носінням електронного браслету. З того часу захисники Кононовичів прохали суд про ще більші поступки. У лютому 2023 року, за ухвалою суду, Кононовичам заборонили залишати житло лише з 22.00 до 6.00 наступної доби. А з червня і листопада минулого року запобіжний захід ще двічі послабили: спочатку заборонили їм залишати помешкання з 23 години ночі до 6-ї ранку, а пізніше – з опівночі до 5-ї ранку. 

За нещодавньою ухвалою Солом’янського районного суду Києва від 12 липня цей запобіжний захід продовжили до 12 вересня 2024-го. 

Попри те, що Кононовичів судять, вони періодично продовжують викладати відео в інтернет із антиукраїнськими закликами. У вересні 2023 року вони попросили підтримки в італійських комуністів. Відповідне звернення з’явилося в італійській комуністичній спільноті «Partito Comunista Italiano – Roma» з аудиторією у 3,5 тисячі осіб. 

«Дорогі антифашисти і комуністи Італії, ми, комуністи України, прийняли перший удар в Європі від імперіалістів Заходу і Сполучених Штатів Америки. Ми боремося зараз із режимом, який нав’язує нам Захід, і з його капіталізмом… По нам нанесли перший нищівний удар, але ми не здалися. Ми раді, що в цей непростий час комуністи й антифашисти Італії разом з нами. Ми знаємо, що ми не одні і ви боретеся разом з нами. Тільки боротьба, тільки інтернаціонал, тільки солідарність комуністів і антифашистів Європи. Пролетарі всіх країн, об’єднуйтесь!», – зверталися Кононовичі до комуністів Італії. 

Нагадаємо, етнічні білоруси Михайло й Олександр Кононовичі тривалий час жили у Луцьку. Вони відстоювали тут інтереси російської та білоруської общин. Були активними учасники антиукраїнських і проросійських акцій. Розповсюджували інформацію про «фашизм» в Україні, особливо на Волині. Їздили в так звану «ЛНР» роздавати дітям «гуманітарку» та провели там пресконференцію разом із проросійськими окупантами, де Михайло заявив, що «саме київська влада йде на ескалацію конфлікту на Донбасі». СБУ встановила, що вони тісно співпрацювали зі спецслужбами Росії та Білорусі для розхитування ситуації в Україні та «створення інформаційної картинки».

Олександр і Михайло Кононовичі досі вказуються засновниками створеної у 2015 році громадської організації «Білоруська община «Сябри Волині». Михайло Кононович значився також керівником організації «Ленінська комуністична спілка молоді України», а Олександр Кононович – керівником Волинської обласної організації «Ленінської комуністичної спілки молоді України». Він також значився директором волинського обласного осередку «Антифашистський комітет України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: