На Волині знайшли жіночі амулети від злих духів, яким 1500 років (фото)

Четвер, 18 липня 2024, 14:05

На Волині за 35 кілометрів від Ковеля знайшли жіночі прикраси – частину амулета, підвіску та перстень, датовані 6-7 століттям. 

Про це повідомила головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз у фейсбуці. 

«З незапам'ятних часів жінки носили прикраси – сережки, намиста, перстні, просто стрічки або смужки тканини. Кожна намагалася підкреслити свою індивідуальність, показати свій художній смак і майстерність, а іноді вказати на матеріальне благополуччя родини. Призначення прикрас було різним: для привертання уваги до себе, для створення додаткового ефекту костюма, для захисту від злих чар і сил.

З-поміж останніх надходжень Ковельський історичний музей є три жіночі прикраси – амулети та їхні елементи, які передав луцький краєзнавець Геннадій Гулько, за що ми щиро дякуємо дарувальнику», – йдеться у дописі музейниці.

Відомо, що артефакти знайдені на Волині у Ковельському районі біля с. Мельниця, що за 35 км від Ковеля.

«Село вражає своєю минувшиною, його власницею певний час була королева Бона. До Першої світової війни Мельниця мала статус містечка, і тут протягом століть проживали представники різних археологічних культур», – розповіла пані Мирослава.

Що саме знайшли?

Невеличка штампована трапецієподібна привіска, яка могла входити до набору амулетів. Можна вважати, що походить з VI-VII ст., адже була знайдена разом із пальчатою фібулою.

Привіска виготовлена з латуні. Складається із пластини з гладкою поверхнею у формі трапеції розмірами 3.2 на 2.0 см, товщиною 0.01 см. У верхній частині має наскрізний отвір, до якого за допомогою круглого вушка, прикріплений сегмент ланцюжка з перевитого дроту з петлями по обидва боки ( діаметром – 0.6 см) довжиною 3.5 см.

З подібних деталей виготовляли здебільшого скроневі і нашийні жіночі прикраси. Деякі привіски подекуди входили до наборів амулетів – оберегів або слугували самостійною оздобою.

 

Підвіска «Брязкальце» ( народна назва – «шумовичок») давньоруського періоду.

Кулястої форми, з чотирьох боків розтягнутої у кутах із заокругленими гранями. У верхній частині розташоване заокруглене вушко для підвішування. Всередині кульки є маленький дзвіночок, який при коливанні виробу створює ефект легкого шуму. Нижня грань підвіски має прорізи і прикрашена рельєфними насічками у вигляді рисочок. Брязкальця, або як ще їх називають бубонці, також носили в складі намиста, але іноді прикріплювали до шийних гривнів, зрідка пришивали до головних уборів або вплітали у волосся на скронях.

Використовували такі підвіски також в якості ґудзиків, пришивали або підвішували до поясів, іноді ними обшивали спідниці і рукави жіночої сукні. Найчастіше їх носили жінки, але іноді дзвіночки носили чоловіки. Існує думка, що вони слугували як оберіг від злих духів.

 

Перстень-печатка, ймовірно дитячий. Розміри кільця – 1.6 на 1.3 см, товщина – 0.03; щиток круглої форми з діаметром 1.4 см. Перстень прикрашений стилізованим хрестом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло, всередині якої та між пелюстками насічки-рисочки.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: