Чому кішка обнюхує обличчя: цікавий факт

Неділя, 14 липня 2024, 05:26

Іноді власники кішок стикаються з ситуацією, коли їхній улюбленець раптово підходить і починає обнюхувати обличчя. Така поведінка, як правило, дуже мила, але водночас викликає певний подив. 

Видання First for women пише, що навіть експерти не знають напевно, чому кішки так роблять, але у них є кілька гіпотез, – пише УНІАН.

Чому кішка обнюхує обличчя

Хоча немає однозначної відповіді на питання, чому кішки так люблять обнюхувати наші обличчя, найімовірніше, це пов'язано з їхньою вродженою цікавістю.

«Ми не знаємо, чому кішки обнюхують людські обличчя, але найвірогідніше, що в них просто неймовірний нюх, за допомогою якого вони отримують інформацію про навколишнє середовище», – говорить доктор Мікель Марія Дельгадо, експерт з поведінки кішок компанії Rover.

Ті, у кого більше однієї кішки, вже помітили, що вони часто вітають один одного, швидко обнюхуючи мордочки. По суті, це їхній спосіб сказати: «О так, це ти! Привіт!» Як пояснює доктор Дельгадо, «так само, як кішки використовують запах, щоб визначити, що інші кішки в оточенні знайомі і є членами сім'ї, вони можуть перевіряти, що ви - це дійсно ви».

Якщо ви часто помічаєте, що ваше кошеня згортається калачиком біля вашого обличчя й обнюхує вас, перш ніж заспокоїтися, значить, воно просто нагадує собі, що ви справді входите в його зону комфорту.

«Кішки набагато частіше використовують запах для ідентифікації інших – чи то кішка, чи то людина, чи то інша тварина, чи то зовнішній вигляд», – каже доктор Дельгадо.

Чому кішка обнюхує обличчя, коли людина спить

Іноді кішка може навіть підійти до вас у ліжку і почати обнюхувати ваше обличчя якраз у той момент, коли ви збираєтеся зануритися в сон.

Кішки - опівнічники, тобто вони найактивніші на світанку і в сутінках. Тому не дивно, що вони часто активують свій режим обнюхування вночі.

«Ймовірно, кішки обнюхують вас з однієї й тієї самої причини – для збору інформації – незалежно від того, спите ви або ні», – каже доктор Дельгадо. «Можливо, ваша кішка намагається розбудити вас, щоб ви дали їй частування!»

Наступного разу, коли ваша кішка розбудить вас обнюхуванням, пам'ятайте, що, найімовірніше, вона просто хоче переконатися, що з вами все гаразд після кількох годин без руху, і отримати трохи такої необхідної уваги.

Чи є обнюхування обличчя приводом для занепокоєння

Ви можете бути спокійні, знаючи, що обнюхування вашого обличчя – це нормальне явище, яке є невід'ємною частиною життя з кішкою.

«Якщо ваша кішка може вкусити або подряпати вас, коли злякана, або грайливо возиться з волоссям, можливо, ви не захочете, щоб вона перебувала так близько до вашого обличчя протягом тривалого часу, - зазначає доктор Дельгадо. У таких випадках краще відволікти улюбленця іграшкою».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: