Поділитись:

На Волині зникає унікальне село (відео)

Четвер, 11 липня 2024, 15:27
На Волині зникає унікальне село (відео)

На Волині є унікальне село Вишнівка, історію якого по крихтах збирали селяни.

Про це йдеться в сюжеті каналу Аверс, – пише ВСН.

«Старий Опалин» – така назва міста, яке започаткував тут, на Волині, ще більше ніж 380 років тому Лукаш Опалинський з дозволу польського короля. Місто мало особливий статус і розвивалось завдяки Магдебурзькому праву – право міста на самостійний розвиток. У радянські часи село було перейменовано в «Вишнівка», така назва й досі.

Старожилою цього села є Лідія Кузьмівна.

«Перед війною було 111 дворів, 20 магазинів було, два парових млина, базарна площа. В історії це все є. Перед війною тут було кілька тисяч людей. Багато-багато було євреїв, багато було поляків», – пригадує жінка, якою ця місцевість була ще до Другої світової війни.

Зі слів жінки, тут були школа, бібліотека, церква, а художня самодіяльність вийшла на той рівень, що п'єси ставили не гірше, ніж у театрі. Був і величезний костел, від якого не залишилося навіть фундаменту. У 1944 році село спалили вщент.

«Пам’ятаю, як сказали, що війна почалася. Я ще маленька була. У 1944 році втікали в ліс, бо тут були німці і казали, що будуть палити, бо з нашого села були зв’язки з партизанами. Сказали, що село повністю спалять», – пригадує Лідія Кузьмівна.

До цих страшних подій село налічувало кілька тисяч людей, які не ділили один одного на національності. Німці поляків вивезли до Польщі, а євреїв жорстоко вбили.

Після Другої світової війни українці почали повертатися до рідного села і відбудовувати його. Єдиний учитель збирав дітей у себе вдома на навчання.

Сама Лідія Кузьмівна з 14 років працювала завклубом, організовувала концерти. Потім працювала в бібліотеці. Тут і взялася досліджувати історію рідної землі. Подавала запити в архіви, записувала на аркуші те, що розповідали старші люди. Коли бібліотеку закрили, спеціально до хати добудували з чоловіком прибудову, куди перенесли всі книжки.

З 1971 до 1977 року жінка працювала сільським головою. З гордістю розповідає, що була на обласній дошці пошани.

Для того, щоб історію села не забували, тут створили аматорський колектив «Опалинка». Зараз йому 54 роки і він ще запалює сцени Ковельщини. Жінка знає всі пісні, що були в репертуарі.

Наразі 42 хати в селі стоять пусті, у 26 ще вирує життя. З кожним роком людей тут меншає – повиїжджали і в більші міста, і за кордон. На все село залишилося майже 70 людей, із них 11 дітей.

На Волині зникає унікальне село (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів