Поділитись:

Чому на Волині «вимирають» села (відео)

Вівторок, 30 січня 2024, 10:06
Фото – ілюстративне
Фото – ілюстративне

На Волині з кожним роком люди все більше виїжджають із сільської місцевості. В результаті деякі населені пункти перетворилися на села-привиди.

Журналісти телеканалу «Конкурент TV» вирішили дізнатися, чому так стається та скільки вже «вимерло» сіл.

У регіональному відділі адміністрування державного реєстру виборців кажуть, що оцінюють стан заселення населеного пункту за кількістю виборців. Сіл, у яких немає жодного виборця, на Волині є п'ять.

«У нас налічується наразі два населених пункти у Володимирському районі – це село Кладнів, Володимирської громади та село Октавин в Устилузькій громаді. Там виборці відсутні ще з часу початку реєстрації, тобто з 2009 року. В інших населених пунктах – село Барвінок, Торчинська громада, останній виборець вибув ще у 2015 році», – розповідає начальник регіонального відділу адміністрування державного реєстру виборців Волинської ОВА Юрій Діконтус.

Також у Турійській громаді є село Серебряниця та село Скабарівщина, що біля Горохова. Там останні виборці виїхали у 2010-2011 роках. До слова, перший заступник міського голови Горохова Максим Ящукевич зазначив, село Скабарівщина почало «вимирати» уже дуже давно.

«Це ще було, мабуть, що за радянського часу. Ну, це в кінці вже, напевно, коли розпадався союз. І от власне воно... Ну, вона там не було велике те село. Але скоріш за все оцей розпад Радянського Союзу. Там ніколи не було багато населення. Роботи не стало, скажімо так, і те село по тихеньку пропало», – каже заступник.

Він додав, що ще до великої війни туди їздили люди, підтримували життя у населеному пункті, облагороджували свої садиби та городи. Однак зараз і цього немає. Як каже Юрій Діконт, це явище доволі сумне, але цілком нормальне.

«Є природній відтік населення міграційний, у звязку з, напевно, зникненням колишніх сільських громад. Там, де не стало колгоспів, виробництв і там відповідно зникали мешканці», – резюмує Діконт.

Хоч і тенденція зникнення сіл на Волині не така велика, але все-таки відчутна. Спеціалісти наголошують, аби села не вимирали, потрібно діяти на випередження – розвивати інфраструктуру, мотивувати молодь і створювати робочі місця. Журналісти додають, що вже у зниклі села наряд удастся вдихнути життя, але вони можуть стати цікавою локацією для туристів.

Нагадаємо: українські тревел-блогери стрімко набирають популярність серед глядачів. Подорожі регіонами України дозволяють побачити самобутність рідної землі. А сюжети про Волинь потрапляють в трійку найпопулярніших на платформі YouTube. Чому та що розповідають про батьківщину мавок дізнаємося далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів