Поділитись:

Як влада Луцька робить елітному будівництву олігархів парк «на халяву»

Вівторок, 02 липня 2024, 18:00
Як влада Луцька робить елітному будівництву олігархів парк «на халяву»

У Луцьку мають намір облаштувати парк на Набережній за 40 мільйонів гривень якраз перед майбутніми багатоповерхівками соратника Ігоря Палиці, що планують звести на території колишньої «Електротермометрії».

Про те, як круто, швидко та безсовісно ресурс, який розрахований на розвиток Луцька, влада на чолі зі ставлеником Палиці мером Ігорем Поліщуком планує витратити на розвиток бізнесу чужих компаній, розповідає блогерка Наталка Поліщук на своєму YouTube-каналі «Волинь має знати».

Авторка проєкту нагадує: самих лучан ніхто не питав, чи хочуть вони втратити власні помешкання на благо бізнесу політичного партнера Палиці. Як розповідають мешканці, на місці їхніх будинків мають зводити або багатоповерхівки, або парковку.

Ніхто не питав й інших лучан, адже під час обговорення генерального плану міста влада вирішила приховати його від людських очей подалі та просто не виносити на обговорення. Детальніше про це читайте тут – Луцька влада на чолі з Поліщуком таємно підробила генплан міста (розслідування).

«Окрім ділянки на дурняк, місцевому олігарху підвалило ще щастя. Такий собі благоустрій розрекламованого комплексу за чужі кошти», – каже Наталка Поліщук.

Наталка ПоліщукНаталка Поліщук

Ще під час передвиборчої кампанії Ігор Палиця розповідав, що забудову в містах треба контролювати, аби не виростали незрозумілі висотки по 20 поверхів без дозволів. Як-то кажуть, не можеш побороти зло – очоль його. Так, мабуть, і вийшло, бо ж на території колишньої «Електротермометрії» планують звести саме 20-поверхівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На колишній «Електротермометрії» у Луцьку розмістять величезні рекламні банери з порушеннями (фото)

Нагадаємо: Луцьк переміг у міжнародному проєкті від ЄС «Дике життя у великому місті». Сума проєкту чималенька. Й міська рада, аби врятувати природу, збирається освоїти аж 40 млн гривень.

«Лише прокрутивши в голові цю цифру, а це за чинним курсом – мільйон доларів, зразу уявляєш, як на цьому проєкті відірвуться любителі флори та фауни з Луцької міської ради. А те, що вони збираються відірватися, навіть не лишає сумніву. Бо рятувати природу ці екологи хочуть якраз перед «Електротермометрією», – каже авторка проєкту «Волинь має знати».

Територія напроти майбутнього ЖК, де мають облаштувати паркТериторія напроти майбутнього ЖК, де мають облаштувати парк

Вона додає: мало того, що за генеральним планом, який має кілька різних версій, стоянкою для новобудови можуть стати приватні домогосподарства, то ще й за грантові кошти для забудовника хочуть облаштувати Набережну.

Оновлений парк мають створити через річку, якраз навпроти нового ЖК SkyWalker. Ідея прикрасити саме цю ділянку за 40 млн гривень виникла, нібито, несподівано – як тільки на території колишнього заводу почали зносити конструкції колишнього заводу.

«Але ось виникає питання – чому б олігархові власним коштом не облаштувати благоустрій свого ж житлового комплексу? Тобто отримав п’ять гектарів на халяву, так ще й тобі парк за халявні кошти. А вартість квадратного метра – чимала і все піде у кишені самі знаєте кого», – інформує Наталка Поліщук.

Проєкт забудови на території колишнього заводуПроєкт забудови на території колишнього заводу

Блогерка зацікавилась – чи перепаде хоч якась частина з новеньких квартир військовим. Окрім того, вона припустила, що за 40 мільйонів можна було б покращити екологічне різноманіття міста не лише в районі Ковельської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ні обіцянок, ні пробачень: Поліщук вкотре «відхрестився» від обіцяних військовим квартир (відео)

Наразі колишній завод руйнують і вдень, і вночі. Для того, аби звільнити територію від будівель та згодом звести хмарочоси. У відділі продажу квартир нового ЖК зазначають, що пентхауси у комплексі вже заброньовані, хоч там ще навіть першого поверху немає.

«Цікаво, кому ж забронювали ці поверхи з виглядом на Набережну, яку збираються облагородити за 40 мільйонів. Невже для військових?» – каже авторка каналу.

У будівництво, як зазначили у відділі продажу, можуть вкластися самі ж люди. Таким чином вони можуть стати співзабудовниками. Проте, як каже Наталка Поліщук, хорошого у цьому мало, бо ж якщо будинок розпродадуть на стадії будівництва, то покупці виступлять як інвестори. Це, зі слів блогерки, покладе усі податкові навантаження на людей, а не на забудовника.

«До речі, тут виникає ще один цікавий момент. Берег річки, де розміщена «Електротермометрія», майже повністю загороджений від людського ока через те, що там побудували кілька нових будинків. Річка закрита безпосередньо новобудовами та високими парканами. Пройти до водойми можна через під’їзди будинків або через фіртку. Про неї ж знають не усі місцеві, не кажучи вже про мешканців Луцька», – розповідає Наталка Поліщук.

Ця ж фіртка, про яку йде мова, – із замком, тому її можна закрити.

Довідково:

Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси в межах території України є об’єктами права власності українського народу.

«Між тим саме цей берег непомітно став як приватний, хоч, згідно з законом, цього не може бути. А забудовник компанії SkyWalker взагалі декларує набережну як власну. Хоча як таке може бути, що береги річок стають приватною власністю. Відповідно до закону, нібито ні, а у Луцьку, ніби – так. Виходить, що тепер до річки Стир можуть дістатися лише обрані?» – йдеться у відео.

Як влада Луцька робить елітному будівництву олігархів парк «на халяву»

Нагадаємо: у Луцьку приватний власник хотів взяти землю в оренду під своїм майном, проте влада міста більше десятка разів відмовляла. Аж ось на червневій сесії міськради з'явилось питання про поділ згаданої ділянки. Йдеться про ділянку біля скандального масштабного будівництва житлового комплексу на вулиці Ковельській з висотою більше ніж 20 поверхів на місці колишньої «Електротермометрії».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів