Поділитись:

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм» 5 гектарів землі

Четвер, 06 червня 2024, 17:54
Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

Не дуже чиста історія з махінаціями навколо підміни генплану Луцька набирає нових обертів. Стали відомі деталі про земельну ділянку під заводом «Електротермометрія», яку міська влада на чолі з Ігорем Поліщуком фактично подарувала під сумнівну забудову. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцька влада на чолі з Поліщуком таємно підробила генплан міста

Про це у своєму відео розповіла блогерка Наталка Поліщук.

«Виявилося, для того, щоб забудовник міг спокійно організувати інфраструктуру, з одного краю висотки десь має подітися чи не ціла вулиця, з будинками і її мешканцями, адже там за генпланом на місці приватних будинків передбачена парковка для автомобілів. Звісно власників ніхто і не думав попереджати про таке, та й навіщо...» – каже вона.

Так, в одній з версій генплану, яка була обговорена на громадських слуханнях, на місці «Електротермометрії» має бути промислова зона, а за іншою версією, яка й була проголосована депутатами, уже повинні стояти багатоквартирні будинки з підвищеною поверховістю.

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

Як зазначила ютуб-блогерка, відповідно до документації, яка видана 2 січня 2024 року, замовником є ТзОВ «ЕМЛАК ГРУП». Ця фірма створена 28 травня 2021 року – за місяць після проведення експертизи по генеральному плану міста.

У засновниках «Емлак Груп» ми зустрічаємо такого собі Романа Дідуха, який водночас пов’язаний з багатьма фірмами, які належать соратнику Ігоря Палиці. Статутний капітал фірми, яка зібралася будувати у Луцьку хмарочоси, становить аж 10 тисяч гривень.

Іншим замовником будівництва є «Ідора Компані», в засновниках якого є ФОНД «САНТЕС-ІВ». А уповноваженою особою фонду виступає дочка політичного партнера Палиці.

Згідно з інформацією, майно «Електротермометрії» почали скуповувати уже після того, як відбулася експертиза генерального плану.

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

«Якщо йде мова про те, що «Електротермометрію» скупили і розвалалили, то про те, що під заводом знаходиться фактично 5 гектарів комунальної землі, вважай в центрі Луцька, ніхто ані пари з уст. А ця земля, ми так розуміємо, має дістатися абсолютно безплатно забудовнику. Навіть за найскромнішими мірками, якщо порахувати вартість однієї сотої по 3000 доларів США, то вартість п'яти гектарів під заводом становитиме півтора мільйона доларів. Це найдешевше, що ми можемо лише припустити. Щоправда жодної мови про продаж земельної ділянки міська рада не веде.

З огляду на це все, ми розуміємо, що забудивник зі земельною ділянкою виграв джекпот, бо ж в районі 5-ти гектарів землі у центрі міста він отримає абсолютно на дурняк. До речі, самі будівлі заводу викупили за смішні гроші. До прикладу, один з корпусів площею майже 1000 квадратів обійшовся у 18 тисяч гривень, гараж – у 33 тисячі гривень, кафе – у 62 тисячі гривень», – каже Наталка Поліщук.

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

Авторка додає:

«Не потрібно бути блискучим аналітиком, щоб зрозуміти керівництво міської ради на чолі з мером міста Ігорем Поліщуком просунула такий ласий шмат землі у подарунок дружньому олігарху. А з огляду на те, де ще у Луцьку, згідно генплану переступили через інтереси лучан, та архітектуру міста, можна припустити, що домалювували генплан нашвидкоруч, не сильно переживаючи за наслідки.

Але тут є одне «але». Старалися та можливо перестаралися, адже завдяки таким очевидним хибам, як от затвердили один документ, проголосували за інший, для зацікавлених осіб є усі юридичні підстави скасувати документ у суді», – зазначила блогерка.

Зазначимо, що таких випадків, як це будівництво у Луцьку, безліч. Так, є ряд приватних садівничих ділянок, які за генпланом мають бути забудовані. І якщо зараз це питання поки не стоїть гостро, то у майбутньому власники можуть опинитися заручниками умов, які їм диктуватиме і забудовник, і міська рада. Умовно кажучи, на своїй же ж ділянці власник не зможе побудувати навіть сарай, бо йому просто не дадуть дозволу у зв'язку з тим, що ця ділянка за генеральним планом має інше призначення.

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

«Генеральний план – це один з найсерйозніших документів міста і уявіть собі, що завдяки таким грубим порушенням, його можна скасувати у суді. Тобто оскаржити його можуть перш за все власники приватних ділянок чи обєктів, чиї права можуть бути прорушені. Або ж підставою для скасування може стати порушення процедури затвердження, і як варіант в разі доведення, що після екпертизи вносилися зміни до генплану, може взагалі постати питання підробки документу перед депутатським голосуванням», – каже Наталка Поліщук.

Махінації з генпланом Луцька: як Поліщук і Ко подарували «своїм»  5 гектарів землі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів