Поділитись:

На Волині вже п'ятеро людей захворіли на лептоспіроз

Понеділок, 01 липня 2024, 16:43
На Волині вже п'ятеро людей захворіли на лептоспіроз

На Волині цього року зареєстрували п’ять випадків захворювання на лептоспіроз: три – у Ковельському районі та два – у Луцькому.

Про це у понеділок, 1 липня, повідомили на фейсбук-сторінці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Влітку люди проводять більше часу біля водойм, що може зумовити інфікування збудником лептоспірозу. Бактерія, що спричиняє захворювання у людей, потрапляє у воду із сечею заражених тварин, найчастіше – гризунів, також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається.

Захворіти на лептоспіроз можна не тільки під час купання й риболовлі в заражених водоймах, а на сінокосі на болотистих територіях, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо.

У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип. Інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Серед симптомів лептоспірозу:

  • біль у м’язах (особливо в литкових);
  • жовтяниця;
  • почервоніння очей;
  • висока температура;
  • головний біль;
  • озноб;
  • блювання та діарея;
  • висипання на шкірі.

Людина може захворіти в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Хвороба, зазвичай, починається різко з лихоманки та інших симптомів. Лептоспіроз може перетікати з першої фази з вищезазначеними симптомами до другої, більш важкої, яка може призвести до ураження нирок, печінки або менінгіту. У разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу недуга може призвести до смерті.

На Волині реєструють поодинокі випадки лептоспірозу. Цього року їх було п’ять: три – у Ковельському районі, два – в Луцькому. Більшість випадків пов’язані з водоймами (під час відпочинку чи риболовлі) та проведенням сільгоспробіт на території власних господарств.

Епідеміологи Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб наголошують, що для запобігання небезпечної хвороби необхідно:

  • забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та, особливо, джерел водопостачання;
  • проводити дератизацію приміщень та захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.
  • у жодному разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
  • при проведенні сільськогосподарських робіт, зборі урожаю та перебуванні біля водойми використовувати засоби індивідуального захисту.

У разі появи характерних симптомів хвороби, особливо після перебування біля водойми, потрібно негайно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням! Раннє звернення за медичною допомогою у перші дні появи згаданих симптомів сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів