Поділитись:

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Понеділок, 01 липня 2024, 15:02
Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Зараз триває розпал сезону відпочинку на Шацьких озерах. Багато відпочивальників з Волині та інших областей масово їдуть на Світязь. З огляду на фото, якими щодня повниться мережа, туристів не лякає ні близькість до Білорусі, ні інші чинники.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» вирішили підрахувати, скільки ж обійдеться відпочити на вихідних у туристичному серці області.

Для цього ми уже аналізували вартість проживання, доїзду та цін на різні туристичні атракції, якими щороку повниться озерний край.

Які ціни на їжу?

Але почнімо трохи здалеку. Зазвичай перед поїздкою усі купують харчі та привозять щось попоїсти із собою. Здебільшого беруть шашлик, овочі, якісь фрукти та відповідний одяг й аксесуари.

Шашлик. Зазвичай, кажуть продавці луцького ринку, для шашлику беруть шию. Бо ця частина дуже м'яка та соковита. Вона коштує 200 гривень за кілограм.

«Можна і на стейки, і на ромбики різати», – зазначає продавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські лісівники поділилися рецептом найсмачнішого шашлику (відео)

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Інколи покупці обирають копчик свинячий – 170 гривень за кілограм чи шию за 180–190 гривень за кілограм. Хто не любить жирного шашлику, то можна взяти внутрішню філейку. Вона коштує 200 гривень за кілограм. Свинячі стейки продають за 170 гривень за кілограм.

Овочі. Молода домашня картопля у місцевих продавців коштує 15 грн/кг. Врожай картоплі цього року продавців втішає, тому і ціни – невисокі. А от врожай помідорів та огірків трохи засмучує. Ця городина вродила менше. Вартість огірків – 25-35 грн/кг, а помідори – 60 грн/кг. Але це не кінцева ціна: огірки знайшли й дорожчі – 45 грн/кг.

Домашні кабачки продають за 10 грн/кг. А от з патисонів, які і не часто зустрінеш на ринках міста, готують дуже смачні голубці. Це журналістам розповіли місцеві торговці. Вартість – 30 грн/кг.

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Фрукти та ягоди. Луцький базар буяє літніми ягодами. Малину продають за 50 гривень пів кілограма. Смородина у продавців дещо різниться у ціні. Хтось поставив ціну у 50 гривень за відерце, а хтось – 15 гривень за пів літра. За порічку на луцькому ринку доведеться заплатити 15 гривень за пів літра. Продавчині кажуть, що хоч ягоди вродили добре, покупців на них небагато.

Також є на ринку жимолость. Коштує вона 100 гривень за лоточок. Лохини хоч і небагато, проте знайти можна. Вартість її – 50 гривень за пів кілограма. Молдавська черешня коштує 220 гривень за кілограм. Чернівецька ж знано впала у ціні. Її вартість – 130 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що взяти з собою на відпочинок на Світязі. СПИСОК РЕЧЕЙ

Яка вартість доїзду на Світязь?

Смачненьким уже скупились, то ж пора й думати про те, як доїхати до озера.

Автобус з автостанції. Найдешевший квиток станом на момент написання матеріалу коштував 245 гривень, найдорожчий – 364 грн.

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Власним авто. З Луцька до Світязя приблизно 159 км. Якщо на 100 кілометрів ваша автівка бере 7 л бензину, середня вартість якого 58 гривень, то на дорогу піде 11 л пального. Отож поїздка в одну сторону обійдеться у 638 грн.

Насправді тут на вартість впливає дуже багато чинників: і вид пального, скільки «жере» автівка, швидкість, зрештою. Тому ми порахували приблизний розхід і ціну бензину. Якщо у вас дизель, то вийде дешевше.

Якщо у дорозі вам буде нудно, то завжди можна почитати 9 несподіваних фактів про Шацькі озера.

Приватні перевізники. Окрема каста транспорту, бо їх рідко знайдеш на бла-бла-карі. Зазвичай номери телефонів таких водіїв передаються через знайомих чи ширяться соцмережами.

На кількох таких ми натрапили у локальних пабліках. Свої послуги вони пропонують у середньому за 280 гривень.

Бла-бла-кар. Популярний ресурс для пошуку водіїв. Пропозицій на цей напрямок, до речі, досить багато. З мінусів: авто може не приїхати, а водій може скасувати поїздку. Ціни надзвичайно різні. Найдешевший варіант доїхати ми знайшли за 250 гривень, а верхня знайдена нами межа – 422 грн.

Скільки ж коштує проживання?

Опісля кількагодинної дороги ми уже прибули у пункт призначення – озеро Світязь. Тому пора подумати про проживання. Проте все-таки радимо про нього думати ще перед поїздкою, адже вільних місць може й не бути.

Кемпінги й наметові містечка. Вартість розміщення в наметовому містечку: від 50 до 150 гривень за ніч. Оренда намету: від 100 до 200 гривень за ніч, залежно від розміру і умов.

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Приватні садиби і гостьові будинки. Ціни за номер у приватній садибі: від 300 до 800 гривень за ніч. За номер у гостьовому будинку: від 400 до 1000 гривень за ніч, залежно від зручностей і близькості до озера.

Пансіонати і бази відпочинку. Вартість проживання в пансіонаті: від 500 до 1500 гривень за ніч. Бази відпочинку: від 600 до 2000 гривень за ніч, залежно від умов і додаткових послуг (харчування, розваги, екскурсії тощо).

Скільки коштує відпочити на Світязі: ціни на дорогу, житло та усе необхідне

Апартаменти і котеджі. Ціни за оренду апартаментів: від 800 до 2500 гривень за ніч. Оренда котеджу: від 1000 до 3000 гривень за ніч, залежно від розміру і рівня комфорту.

А тут ми зробили добірку житла з контактами та цінами, а також порадами під час вибору тимчасової оселі. У номері готелю, палатці чи орендованому будиночку можна не просто сидіти, а дізнатися про Легенди озера Світязь: острів, кити і вугрі-велетні.

Які сувеніри можна привезти після відпочинку?

Привезти з Шацьких озер такі небанальні сувеніри – це не тільки спосіб зберегти спогади про чудовий відпочинок, а й гарна можливість поділитися частинкою цього унікального місця з близькими.

Місцевий мед. Мед з Шацьких озер відомий своїм унікальним смаком і високою якістю. Пасіки тут розташовані в екологічно чистих районах, що робить мед особливо корисним і ароматним.

Рибні делікатеси. В'ялена, копчена та сушена риба – це традиційний сувенір з Шацьких озер. Місцева риба, така як щука, лящ чи судак, буде чудовим подарунком для гурманів. Копчені соники, линки, печені плотвички.. Ммм :)

А про світязький вугор взагалі легенди ходять!

Трав'яні чаї та збори. Шацькі ліси багаті на лікарські трави, з яких виготовляють різноманітні чаї та збори. Це не тільки корисний, але й ароматний сувенір, який передає дух природи цього регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує відпочинок на Гряді у 2024 році

Вироби з дерева. Ручна робота з дерева, така як різьблені сувеніри, магніти, підставки чи кухонні штучки, часто зустрічаються на місцевих ринках. Це екологічно чисті та корисні подарунки.

Світязькі пончики. Одним із найбільш смачних та автентичних сувенірів є світязькі пончики, які мають свою унікальну рецептуру. Вони виготовляються за традиційними рецептами та є популярним смаколиком серед туристів. Їх можна придбати просто на пляжі або ж на ринках, щоб пригостити друзів та родину. Скільки вони коштують та які є начинки читайте тут.

Місцеві ягоди та гриби. Шацькі ліси багаті на різноманітні ягоди, такі як чорниця та лохина, а також на гриби. Збирати ягоди та гриби тут – справжнє задоволення, а їх смак нагадуватиме про відпочинок у цьому чудовому куточку України.

Традиційні наливки. З місцевих плодів та ягід виготовляють настоянки та наливки, які можна привезти як сувенір. Ці напої відомі своїм оригінальним смаком і можуть стати чудовим подарунком для друзів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів