Над підземеллями у Старому Луцьку будують офіси без дозволів

П'ятниця, 19 липня 2024, 09:02

У Луцьку в Старому місті розпочалися земельні роботи на ділянках, де мають збудувати житлово-офісні приміщення. На територію вже доставили техніку та матеріали, зокрема пісок, який розрівняли по всій площі. Це відбувається, попри те, що під цими ділянками знаходяться підземелля, датовані XVII століттям, й там спершу мали б провести археологічні дослідження. Ба більше, міські посадовці дозволів на це не давали.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» з'ясовували, на яких підставах розпочали будівництво

Трішки нагадаємо: йдеться про ділянки на вулиці Кафедральній, 13, та Драгоманова, 15. Ще 24 квітня 2024 року міська рада ухвалила рішення про те, аби віддати цю землю в оренду ТзОВ «МІСТОБУДКОНЦЕПТ» (МБК) для будівництва та обслуговування житлово-офісного комплексу.

Що та хто там робить?

Зауважимо, що довкола забудови цих ділянок дуже багато років велися справжнісінькі баталії. Адже колись там знайшли історичні підземелля – місцеві підняли бунт, а будівництво зупинилось. Проте зараз його планують відновити, щоправда, вже із новим забудовником. Що ж до цього нового забудовника, то з ним не усе так просто.

На 58-й сесії міської ради у середу, 24 квітня, від імені «Містобуду» виступав Козак Сергій Васильович. За даними аналітичної системи YouControl, чоловік є керівником, засновником та бухгалтером у кількох компаніях. Деякі з них зареєстровані у приміщенні БЦ «Директорія» на вулиці Винниченка у Луцьку. Назва цього бізнес-центру відразу ж асоціюється з іменем соратника скандального олігарха Ігоря Палиці, регіоналом Олександром Товстенюком. Тому без прізвища знаного олігарха тут не обійшлося. Більше про пана Сергія та власне будівництво у Старому місті ми писали тут: Хто у Старому місті Луцька збудує офіси на місці археологічних розкопок.

centerСергій Козак (ліворуч)

Й ось з дати ухвалення рішення про оренду минуло понад два місяці й на цих земельних ділянках уже киплять земельні роботи. На території – будівельна техніка та матеріали. Проте на паркані, яким загородили територію від чужих очей, ми не знайшли ні паспорта об'єкта, де мали б міститися дані про будівництво та отримані погодження, ні жодної іншої інформації.

centerПідземелля, які знайшли на ділянках у Старому місті

centerПідземелля, які знайшли на ділянках у Старому місті

centerПідземелля, які знайшли на ділянках у Старому місті

centerНа ділянці у Старому місті працює будівельна техніка. 27 червня 2024 року

Підкреслимо, що це вже не перший проєкт будівництва в історичному районі Луцька, який пов'язують з олігархом Ігорем Палицею. Зокрема, Гостинний двір Прайзлерів теж реконструюватиме і зробить на його місці готель фірма, яку пов'язують із прізвищем олігарха. Читайте також: Хто хоче безкоштовно отримати нерухомість у Старому місті в Луцьку на 32 роки.

На будівництво треба дозволи, але їх нема?

Під час тієї ж таки 58 сесії міськради під час розгляду питання щодо надання ділянок в оренду директор департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами Веніамін Туз повідомив, що перед початком будівництва проводитимуть археологічні дослідження.

«Ми розуміємо, що ці об'єкти знаходяться в історичному місці. Перед тим, як почати будувати, будуть проведені дуже клопіткі роботи з археологічних досліджень. Це буде цікаво не тільки для нас, а й для підприємця. Бо це може збагатити це місце цікавим історичним об'єктом. В намірах не тільки провести дослідження, а й потім запропонувати лучанам відвідувати ці місця», – казав Туз.

centerВеніамін Туз

Він додавав: оскільки земля знаходиться в історико-культурному заповіднику, для будівництва ще потрібне погодження від Міністерства культури України. Ми звернулись у міністерство з відповідним запитом. Поцікавились, чи видавали будь-які дозвільні документи на проведення робіт на вказаних ділянках. Відповідь:

«За результатами перевірки електронної бази документообігу МКІП не виявлено документів дозвільно-погоджувального характеру щодо містобудівних перетворень за вказаними адресами у зазначений у Вашому листі часовий проміжок (з 26.04.2024 по 27.06.2024)», – йдеться у документі.

centerВідповідь Міністерства культури та інформаційної політики України

Тобто з моменту отримання ділянки в оренду по дату, коли там вже помітили будівельну техніку, жодних дозволів не видавали. Ба більше, хоч Веніамін Туз зазначав, що від Мінкульту треба погодження, ситуація дещо інша. Адже, як нам повідомили в міністерстві, ще на початку 2023 року відбулися зміни в законодавстві.

«Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону до повноважень районних державних адміністрацій, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідно до їхньої компетенції належить надання висновків щодо відповідних програм та проєктів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам'ятках місцевого значення, історико-культурних заповідних територіях та в зонах їх охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також програм та проєктів, реалізація яких може позначитися на стані об'єктів культурної спадщини», – йдеться у відповіді на наш запит.

centerВідповідь на запит

Наші журналісти звернулися й у міський відділ охорони культурної спадщини. Заступник начальника відділу Віталій Стрільчук пояснив:

«Має все відбуватися відповідно до законодавства України про охорону культурної спадщини. З першого січня 2023 року, згідно з роз'ясненням Міністерства культури, дозволи на проведення робіт в історичних ареалах вже не видаються. Це має бути погоджена науково-проєктна документація і по ній отримується дозвіл в загальній інспекції – архбудконтроль. Там документація була погоджена ще раніше і відповідні дозволи були», – розповів у коментарі нашим журналістам посадовець.

centerВіталій Стрільчук (по центру)

Дозволи, про які розповідає пан Віталій, датовані ще 2012 роком. Тобто їм понад 12 років. Їх видавали ще попередньому забудовнику, який теж хотів там будувати приміщення. Цікавий й той факт, що у цих дозволах зазначено: термін проведення робіт – до кінця 2012 року. Зі слів заступника, зараз на тих ділянках відбуваються археологічні дослідження.

centerНа ділянці у Старому місті працює будівельна техніка. 27 червня 2024 року

centerДілянка у Старому місті. 27 червня 2024 року

Оскільки Віталій Стрільчук згадав про відділ державного архітектурно-будівельного контролю, ми звернулись туди з відповідним запитом. Там повідомили:

«На Ваш запит на отримання публічної інформації від 27.06.2024 стосовно надання дозвільних документів відділом державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради повідомляємо:

Дозволи та/чи дозвільні документи на проведення будівельних, чи інших робіт на земельній ділянці на вулиці Кафедральна, 13, Драгоманова, 15, у місті Луцьку з 26.04.2024 по 27.06.2024 відділом державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради не надавалися», – йдеться у відповіді.

centerВідповідь відділу державного архітектурно-будівельного контролю

Вище ми згадували, що на території уже ведуться різного роду роботи. То ж додатково вирішили ще поцікавитися у департаменту муніципальної варти, чи, бува, вони не давали на це дозволу.

«Точно сказати не можу, бо спеціаліст, який видає ці дозволи у відпустці. Але попередньо, ніби, не давали. Наш інспектор виїжджав туди після того, як ви мені телефонували. Вже там ніякі роботи не проводилися, стояв за парканом, по-моєму, «бобкат». Казав інспектор (він заглядав через паркан та дивився, чи там щось дійсно копали), що, ніби, нічого не копали, там просто в середині був щебінь і його розрівняли. Якщо це дійсно так, то на таке ми дозволів не даємо », – розповів заступник директора, начальник відділу демонтажів та евакуації департаменту муніципальної варти Роман Кулик.

centerРоман Кулик

Виходить, що й працівники департаменту мунварти теж не видавали жодних погоджень.

***

Отож виходить, що ні Міністерство культури, ні міські органи не давали дозвільних документів новому забудовнику на будівництво чи інші роботи цього року. Проте якісь дозволи таки є, але:

  • 1. їх видавали для попереднього забудовника під його проєкт;
  • 2. цим дозволам понад 12 років;

Окрім того, у 12-річних погодженнях від мінкульту було зазначено, що термін виконання робіт на цій землі – до кінця 2012 року. Можемо лише нагадати, що 2012 рік вже дуже давно минув.

Оффтоп: ще у квітні представник забудовника Сергій Козак розповідав нашим журналістам, що звести будівлю планують за два роки. Цитуємо: «але ніхто там затягувати не буде». Вочевидь часу й справді не гають...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: