Поділитись:

Давно не заряджають: хто має ремонтувати «сонячні дерева» в центрі Луцька

Четвер, 27 червня 2024, 14:35
Давно не заряджають: хто має ремонтувати «сонячні дерева» в центрі Луцька

У 2016 році у Луцьку на перетині вулиць Лесі Українки та Кривий Вал встановили два ковані «сонячні дерева» для зарядки електронних ґаджетів. Це конструкції з прикріпленими сонячними панелями, акумулятором та роз’ємами для зарядки. Об’єкти стоять і нині, але зарядити пристрої неможливо, тому що «начинка» вирвана.

Про це пише misto.media.

Виготовленням дерев займалось приватне виробничо-комерційне підприємство «Авторембуд».

«Тоді до нас звернулись з міської ради щодо виготовлення металевого каркасу. Ми зробили, відповідно до вимог, але установкою не займались. Здається, це була якась благодійна робота, залучений був архітектор. Пригадую, в той час активно просували ідею із установкою сонячних батарей. Точних умов не згадаю, це було досить давно, і документація не збереглась», – згадав представник ПВКП «Авторембуд».

На чиєму балансі все це нині і хто повинен ремонтувати, поцікавились у департаменті житлово-комунального господарства Луцької міської ради. Відповідно до її рішення від 27.11.2019, сонячні панелі перебувають на балансоутриманні КП «Луцькводоканал». А послуги з обслуговування та ремонту надає КП «Луцьксвітло».

Та в «Луцькводоканалі» заперечили цю інформацію, запевнивши, що металеві дерева із сонячними панелями не перебувають у них на балансі.

На сайті Луцької міської ради дійсно є рішення щодо передачі фонтанів водоканалу, зокрема й того, що на перетині вулиць Кривий Вал та Лесі Українки, вартістю понад 853 тис. грн. Щоправда, в рішенні немає згадки про конструкції з сонячними панелями.

Тому за додатковим роз’ясненням misto.media знову звернулося до департаменту ЖКГ.

Давно не заряджають: хто має ремонтувати «сонячні дерева» в центрі Луцька

«Вони перебувають на балансі «Луцькводоканалу». Конструкції встановлювались за тим же проєктом, що і фонтан. Це все був один кошторис, тобто вони входили у вартість будівництва фонтану. Але перевірити це нині не можна, тому що проєктно-кошторисну документацію вилучила прокуратура… А обслуговує їх «Луцьксвітло», станом на сьогодні вже поставлене завдання це відремонтувати», – в телефонному коментарі зазначила заступниця начальника відділу благоустрою департаменту ЖКГ Любов Грабовська.

На КП «Луцьксвітло» повідомили, що востаннє ремонтували обладнання на «сонячних деревах» за усним зверненням від комунальників, і було це ще до повномасштабного вторгнення.

«Були пошкоджені USB-порти, і наше підприємство їх купувало. Це не такі великі кошти, десь 500-600 грн, але оскільки ми не є балансоутримувачем, то це не зовсім правильно. А щодо ситуації станом на зараз, то контролери і акумулятори там справні, а порти пошкоджені. Тому будемо шукати якийсь вихід, щоб забезпечити відновлення цього обладнання», – повідомив директор КП «Луцьксвітло» Валерій Мазін.

Давно не заряджають: хто має ремонтувати «сонячні дерева» в центрі Луцька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів