Поділитись:

Волинському краєзнавчому музею – 95 років: найдавніші та сучасні експонати (відео)

Неділя, 16 червня 2024, 12:38
Волинському краєзнавчому музею – 95 років: найдавніші та сучасні експонати (відео)

Волинському краєзнавчому музею виповнюється 95 років.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного.

Першу збірку старожитностей презентували у Луцьку 16 червня 1929 року під час відкриття музею.

Як розповіла головна зберігачка фондів Ольга Корецька, того дня було багато відвідувачів і почесних гостей, їм презентували стародруки, оздоби з металу та рукописні документи. З її слів, на освяченні музею 28 червня 1929 року був і президент Речі Посполитої Ігнацій Мостицький, який залишив свій автограф на перших сторінках книги відгуків.

Головна зберігачка фондів Ольга Корецька тримає у руках пам’ятну книгу відгуків, що була заведена у день відкриття Волинського краєзнавчого музею 16 червня 1929 року.Головна зберігачка фондів Ольга Корецька тримає у руках пам’ятну книгу відгуків, що була заведена у день відкриття Волинського краєзнавчого музею 16 червня 1929 року.

Найдавніший експонат музею

За кількістю експонатів найчисельніша у Волинському краєзнавчому музеї – археологічна колекція. Вона налічує знаряддя праці з кремнію та каменю, глиняний посуд. Найцінніший експонат – скарб, знайдений на глибині пів метра у 1961 році поблизу села Качин на Камінь-Каширщині.

«Він датується V століттям нашої ери. Складається із бляшок кінської збруї, виготовлених зі срібла і срібна гривня. З подіями війни багато речей були перенесені в більш безпечні місця», – каже Ольга Корецька.

На світлині — найцінніший експонат Волинського краєнавчого музею, який датується V століттям нашої ери.На світлині — найцінніший експонат Волинського краєнавчого музею, який датується V століттям нашої ери.

Робота музею в час повномасштабної війни

Основні фонди Волинського краєзнавчого музею налічують понад 172 тисячі експонатів, стільки ж експонатів в допоміжному фонді, говорить директорка Оксана Важатко. З її слів, у перші три місяці повномасштабного вторгнення Волинський краєзнавчий музей не приймав відвідувачів. Який вигляд мають давні експонати, зараз, каже, можна побачити лише на фотографіях.

До 95-річчя музею, аби не були порожніми вітрини, науковці монтують оновлену експозицію відділу давньої історії, тривають й виставкові проєкти.

До 95-річчя науковці Волинського краєзнавчого музею оновлюють експозицію відділу давньої історії.До 95-річчя науковці Волинського краєзнавчого музею оновлюють експозицію відділу давньої історії.
 

«Коли розпочалась повномасштабна війна у Луцьку, ми всі пам’ятаємо вибухи, як потім зрозуміли, на Луцькому аеродромі. І нам вдалося отримати певні речі, які лишилися після бомбардування аеродрому, зокрема – залишки літака, залишки ракети, які атакували аеродром», – розповідає керівниця Волинського краєзнавчого музею.

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко — біля залишків літака та ракети, яка 24 лютого 2022 року атакувала Луцький аеродром.Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко — біля залишків літака та ракети, яка 24 лютого 2022 року атакувала Луцький аеродром.
 

У музеї проводять для відвідувачів тематичні екскурсії. Серед школярів, за словами Оксани Важатко, популярний відділ природи.

«Я побачила великого зубра, він занесений у Червону книгу. Я дізналась, що він водиться у нас в лісі і що він дуже великий», – каже учениця Валерія Гречна.

Відвідувачка Волинського краєзнавчого музею Валерія Гречна.Відвідувачка Волинського краєзнавчого музею Валерія Гречна.
 

Відокремлений підрозділ  Музей волинської ікони

Волинський краєзнавчий музей має шість відокремлених відділів, в яких працюють 142 науковці та доглядачі. Один з підрозділів – Музей волинської ікони – очолює Тетяна Єлісєєва. Науковиця у музейній справі – 43 роки. Розповідає: була учасницею наукової експедиції у 80-х роках минулого століття, коли збирали експонати, які тепер презентують школу волинського іконопису з 16 по 18 століття.

Зображення апостолів на дереві початку XVIII століття з села Твердині Локачинського району.Зображення апостолів на дереві початку XVIII століття з села Твердині Локачинського району.
 

«Ми навіть не уявляли масштабів руйнувань наших храмів на той період і масштабів руйнувань сакральних пам’яток. У нас було величезне бажання їх зберегти, забрати та привезти у музей. Ми тоді привозили надзвичайно багато ікон, церковного начиння і декоративної різьби», – говорить завідувачка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва.

Тетяна Єлісєєва.Тетяна Єлісєєва.
 

Зі слів Тетяни Єлісєєвої, у фондах Музею Волинської ікони – майже три тисячі ікон, елементів декоративної різьби та скульптури, предметів металопластики. Також налічується 462 хатні ікони, які вилучили на волинських митних пунктах пропуску.

Волинському краєзнавчому музею – 95 років: найдавніші та сучасні експонати (відео)

Довідково: 
Волинський краєзнавчий музей – головний музей Волинської області, найбільший і один із найдавніших в області. Його було відкрито 16 червня 1929 року у Луцьку. На базі закладу 1940 року було організовано обласний історико-краєзнавчий музей. У роки Другої світової війни колекція музею зазнала значних втрат, але заклад зміг відновити роботу у 1944 році. Нині Волинський краєзнавчий музей має в своєму складі ще шість музеїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів