Поділитись:

«Ці стіни не можуть бути самотніми»: як за 2 роки змінився Луцький художній музей (відео)

Субота, 18 травня 2024, 22:39
«Ці стіни не можуть бути самотніми»: як за 2 роки змінився Луцький художній музей (відео)

Після початку повномасштабного вторгнення у Луцькому художньому музеї змінили концепцію виставкової діяльності, іншими стали і відвідувачі.

Про це Суспільному розповіла директорка Зоя Навроцька. З її слів, основна колекція творів європейського та українського мистецтва музеї нині перебуває в евакуації, їх вивезли у перший день повномасштабного вторгнення. Тому музейники почали шукати новий формат. 

«Ці стіни не можуть бути самотніми, музей повинен далі працювати, впливати на суспільство і реагувати на час. Ми почали у шести залах музею робити масштабні проєкти», – говорить директорка.

Під час першої виставки музейники презентували історичну графіку лучанина Олександра Дишка, яку відвідали багато переселенців і військових.

«Ми довго виношували ідею такого виставкового проєкту, але він вистрелив саме тоді, коли людям потрібно було дух патріотизму, занурення в історію, в історичні події, факти, ми розповідали про вікопомні події», – говорить науковиця музею Олена Старикова.

Олена СтариковаОлена Старикова
 

Огляд експозиції супроводжує музика, яку виконує піаністка Олена Плита.

Піаністка Олена ПлитаПіаністка Олена Плита
 

Нинішня виставка презентує твори українського мистецтва 20 століття. Серед них — твори волинських митців. До проєкту долучились лучани, які дарують музею живопис, графіку та гобелени луцьких митців, які зберігались у домашніх колекціях.

Зоя НавроцькаЗоя Навроцька
 

Зараз, каже Зоя Навроцька, твори науково описують та вводять у музейний фонд, який налічує до трьох тисяч робіт.

«Ці стіни не можуть бути самотніми»: як за 2 роки змінився Луцький художній музей (відео)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів