Поділитись:

Перейменування вулиць в Луцьку: чому Єршова змінили на Яремчука

Субота, 15 червня 2024, 15:40
Перейменування вулиць в Луцьку: чому Єршова змінили на Яремчука

У Луцьку в процесі декомунізації вулицю Віктора Єршова перейменували на Назарія Яремчука.

Про те, ким були ці люди і який внесок зробили в історію України, йдеться в новому подкасті Вікторії Жуковської та Анастасії Передрій «Луцьк, вулиця Перейменована».

Вулиця Назарія Яремчука у Луцьку бере початок від перехрестя «Північного» ринку аж до околиці міста, де під прямим кутом повертає на схід.

Вулиця має переважно індустріальний характер. Відома масштабним Луцьким авторинком.

На планах міста вулиця з'явилася ще наприкінці 70-х років минулого століття, коли почалося інтенсивне промислове будівництво навколо невеличкого села Гуща (нині – це вулиця Гущанська). Тут зводилися такі промислові гіганти, як Картонно-руберойдовий завод, Завод синтетичних шкір, Меланжевий комбінат.

Вулиця по центру розділена живими насадженнями і складається з двох частин з одностороннім рухом у протилежних напрямках.

До 2024 року вона мала назву Віктора Єршова.

Віктор Єршов: хто він

Як розповіла кандидатка історичних наук, співробітниця інституту національної пам'яті Леся Бондарук, наприкінці 70-х років радянська влада, називаючи одну із вулиць іменем рядового червоноармійця Віктора Єршова, хотіла не лише вшанувати його подвиг в боротьбі за вигнання нацистів із Волині (він похований в селі Козлиничі колишнього Маневицького району), а й підкреслити саме його походження – родом з Пермської області з Росії.

«На жаль, таким чином радянська влада увічнила не рядового-українця, яких дуже багато в її лавах теж загинули в боротьбі з нацистами, визволяючи Волинь, а саме росіянина. І в сучасних умовах дерусифікації, коли існує російсько-українська війна, громада міста вважала за потрібне перейменувати цю вулицю іменем людини, яка асоціюється передусім із українськістю, з українською ідентичністю, з українською піснею. Це іменем співака Назарія Яремчука, який увійшов у нашу історію і нашу культуру як один із видатних діячів мистецтва», – пояснила Леся Бондарук.

Назарій Яремчук – легендарна постать української культури

Назарій Яремчук – справді легендарна постать української культури. З ним облетіли світ українські пісні: «Червона рута», «Водограй», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Я піду в далекі гори».

Назарій Яремчук був суперзіркою свого часу.

У 80-му році випустив диск-гігант «Незрівнянний світ краси» – одну з найкращих платівок в українській дискографії того періоду.

У 96-му указом президента Назарію Яремчуку посмертно присудили Шевченківську премію, а у 2021 – звання Героя України.

Як зауважила донька легендарного Назарія Яремчука – українська співачка, представниця України на «Євробаченні» у 2014, фіналістка телепроєкту «Голос країни» Марія Яремчук, це «дуже крута новина, що в Луцьку буде вулиця імені Назарія Яремчука».

«Це дієвий спосіб підкреслити значимість його фігури, звичайно. Ну і звернути увагу на цілий пласт української культури, який повинна знати молодь. Бо українська музика 70-80 років, і взагалі творчість гурту «Смерічка», – це фундамент української поп-музики, яку ми сьогодні знаємо. І хоч я не люблю порівняння з чимось зарубіжним, але це український «Бітлз» – по значимості, по популярності. І це наше, а своє треба знати і визнавати. Сьогодні це вкрай важливо для нас як для суспільства», – вважає Марія Яремчук.

Перейменування вулиць на честь видатних українських діячів, геніальних синів і доньок України завжди на часі та доречно у будь-якому контексті.

Назарій Яремчук назавжди залишиться в історії як видатний митець та патріот своєї Батьківщини. Він співав українською, безмежно любив Україну та не прагнув жити ніде, окрім неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів