Поділитись:

Як у Луцьку стати донором крові: інструкція

П'ятниця, 14 червня 2024, 12:29
Як у Луцьку стати донором крові: інструкція

Щорічно у світі 14 червня відзначають День донора крові. Як у Луцьку можна поділитися кров'ю, кому це можна робити і як приготуватися – читайте далі.

misto.media принагідно вирішило розповісти, що потрібно знати людям, які хочуть здати кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ваша кров може воювати: як стати донором у Луцьку (репортаж)

Донорська кров необхідна завжди. Її потребують вагітні за важких пологів, онкохворі, яким загрожують недокрів’я, кровотечі та крововиливи, пацієнти під час операцій при сильних кровотечах, потерпілі від катастроф. Особливо актуальні донації крові в контексті російсько-української війни — пораненим військовим та цивільним.

Донором може стати кожна людина 18-60 років. Людям, яким за 60 років, слід проконсультуватися з лікарями центру крови. Вага потенційного донора чи потенційної донорки має бути понад 50 кілограмів.

Людина має бути здоровою, повідомили у реєстратурі Волинського обласного центру крові. Це стосується і серйозних захворювань, і застуди, підвищеної температури тощо. Адже організму потрібні сили на боротьбу зі застудою, а донація крові — додаткове навантаження.

Слід пам’ятати про тимчасові протипоказання стосовно донорства крові, як-от:

  • інфекційні хвороби (потенційних донорів відсторонюють щонайменше на два тижні після дати повного клінічного одужання);
  • щеплення живою вакциною (відсторонення на 4 тижні);
  • вагітність (відсторонення на шість місяців після пологів або переривання вагітності, крім виняткових обставин і на розсуд лікаря);
  • незначне лікування у стоматолога або зубного гігієніста (відсторонення до наступного дня);
  • серйозні серцеві захворювання тощо.

Також встановлені абсолютні протипоказання — критерії, згідно з якими людина відсторонена від донорства на постійній основі. До них належать:

  • активні або минулі серцево-судинні захворювання, крім повністю вилікуваних вроджених патологій;
  • серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі;
  • патологічна схильність до кровотеч;
  • багаторазові випадки синкопе або судоми в анамнезі;
  • серйозні активні, хронічні шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання, хвороби дихальної системи або рецидиви;
  • цукровий діабет та інші ендокринні захворювання у разі порушення функції — при лікуванні інсуліном та вживанні препаратів;
  • інфекційні хвороби: гепатит C, ВІЛ-1/2 тощо;
  • вживання не призначених лікарем внутрішньовенних або внутрішньом’язових препаратів, у тому числі стероїдів і гормонів для бодибілдингу;
  • особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров тощо.

Повний перелік усіх протипоказань можна прочитати за посиланням.

У день перед донацією лікарі не рекомендують вживати жирну та смажену їжу. Натомість радять пити солодкий чай. Від кави також слід відмовитися. Від паління й алкогольних напоїв — поготів.

Щоб здати кров, не потрібно здавати аналізи, приносити медичні довідки чи попередньо записуватися на прийом. Все, що необхідно взяти зі собою, — це паспорт та ідентифікаційний код або смартфон зі встановленим застосунком «Дія».

Упродовж дня після здачі крові бажано уникати фізичних навантажень та діяльності, що потребує високої концентрації. За 60 днів, якщо у донора не буде протипоказань, можна знову здати кров.

Центр служби крові у Луцьку приймає донорів з 8:30 до 13:00 щоденно, крім суботи та неділі.

Номер телефону до реєстратури: 0332 72 00 63.

Адреса: просп. Волі, 47.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів