Поділитись:

Смерть породіллі: на Волині двом акушерам винесли вирок

Понеділок, 03 червня 2024, 13:51
Смерть породіллі: на Волині двом акушерам винесли вирок

На Волині двох акушерів-гінекологів Ратнівської центральної райлікарні засудили за неналежне виконання професійних обов'язків, що призвело до смерті породіллі. Одному лікарю призначили рік іспитового терміну, а іншому – рік виправних робіт із відрахуванням 20% зарплати на користь державі.

Про це повідомив Zaxid.net з посиланням на вирок Старовижівського районного суду від 29 травня 2024 року.

Як йдеться у вироку, в жовтні 2021 року у Ратнівську центральну районну лікарню госпіталізували пацієнтку, яка перебувала на 39 тижні вагітності. Жінку перевели в акушерсько-гінекологічне відділення, яке на той момент очолював Анатолій Омелянчук. Лікар спільно з колегою Олегом Павлюком оглянули пацієнтку й підтвердили раніше поставлені діагнози – обтяжений акушерський анамнез, передчасний розрив плодових оболонок, прееклампсія середньої важкості та фатальний дистрес з порушенням серцевого ритму. Крім того, через невідповідність між розмірами таза матері і плода, дитину вирішили діставати за допомогою акушерських щипців.

Ввечері 20 жовтня 2021 року жінка народила хлопчика, а наступного ранку, близько 6:00, почала скаржитися на задишку, відчуття голоду, головний біль, загальну слабкість та болі за грудиною.

21 жовтня, близько 12:00, породілля померла.

Згідно з вироком суду, завідувач відділення Анатолій Омелянчук та акушер-гінеколог Олег Павлюк не забезпечили належний контроль за наданням медичної допомоги породіллі, не провели огляд родових шляхів, а тому не виявили у жінки розриву шийки матки, що призвело до значної крововтрати, яку можна було зупинити лише хірургічним шляхом.

Суддя Адам Малюта визнав лікарів винними за ч. 1 ст. 140 КК України (невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків, що спричинило тяжкі наслідки для хворого). Анатолію Омелянчуку призначили рік іспитового терміну, а Олегу Павлюку – рік виправних робіт із відрахуванням 20% зарплати на користь державі. Рішення ще можна оскаржити в апеляційному суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів