Поділитись:

Як звучав голос Лесі Українки: запис співу поетеси 1908 року підкорив мережу (відео)

П'ятниця, 31 травня 2024, 23:39
Як звучав голос Лесі Українки: запис співу поетеси 1908 року підкорив мережу (відео)

Українська поетеса Леся Українка була не лише відомою феміністкою та письменницею, а й збирачкою фольклору, мелодії чого часто наспівувала. Один із записів зберігався понад століття й існує дотепер з 1908 року, завдяки чому можна почути, який голос мала культурна діячка.

Про це пише Обозреватель. 

У цій справі їй допомагав фонограф Томаса Едісона – перший прилад для запису та відтворення звуку. Як зазначає мисткиня та блогерка Софія Безверха (krapka.krapka), єдиний запис голосу Лесі України був пробним перед початком закарбовування десятки пісень на спеціальний металічний барабан.

Фонограф складався із металевої труби та провощеного валика, запис звуку на якій створювався завдяки голки. За допомогою цього пристрою поетеса записала пісню «Ой, заїхав козак та з Україноньки, одмовив дівчину та й од родиноньки…»

Що цікаво, трохи збитий звук був наслідком свідомого пошкодження валика Лесею Українкою.

«Леся спеціально пошкодила валик із власною піснею голкою, щоб його не почули», – повідомила Софія Безверха.

Історик Олександр Алфьоров запевняє, що спів дійсно був пробним, адже на самому валику було вказано письменницею «проба валька», а наступні два музичних твори приписали Гончаренку – кобзарю, голос якого мали б записувати.

«Голос був записаний, а потім сама Леся Українка, яка написала «пробу валька», закреслила його, щоб на нього не звертали увагу. І коментуючи цей факт, вона пише Філарету Колессі [один з організаторів запису фольклору] наступне: «Проба № 10 не належить Гончаренкові й не має значення. То пробована якість валька». Гончаренко – це якраз той, хто був кобзарем, якого записала Леся Українка та її чоловік», – розповів Алфьоров.

Як звучав голос Лесі Українки: запис співу поетеси 1908 року підкорив мережу (відео)

Відео Софії Безверхи опублікували в Instagram ТСН, де в коментарях українці висловили свою думку з приводу звукозапису:

  • «Я вибачаюсь, але як наче з фільму жахів. Голос красивий, але звук».
  • «Я в шоці. Але це ну просто неймовірно».
  • "Голос дуже гарний».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів