Поділитись:

«Панда-дипломатія»: зоопарк у Вашингтоні отримає двох нових ведмедів з Китаю (відео)

П'ятниця, 31 травня 2024, 04:12
«Панда-дипломатія»: зоопарк у Вашингтоні отримає двох нових ведмедів з Китаю (відео)

У Смітсонівському національному зоопарку знову зʼявляться панди – Китай до кінця року має надіслати двох ведмедів у Вашингтон. Це сталося через шість місяців після того, як сім'я з трьох панд повернули до Азії.

Про це 30 травня розповідає BBC, – пише Суспільне. 

«Цей історичний момент є доказом того, що наша співпраця з китайськими колегами має незаперечний вплив», – сказала директор зоопарку Бренді Сміт.

У США приїдуть панди Бао Лі та Цін Бао наприкінці 2024 року.

Прибуття ведмедів є результатом нової угоди, підписаної з Китайською асоціацією охорони дикої природи (CWSA). Вона передбачає передачу ведмедів під опіку Національного зоопарку на десять років.

Обидві панди (і їх потомство) лишатимуться власності Кита. Разом з тим зоопарк сплачуватиме щорічний внесок у розмірі $1 млн на користь CWSA для підтримки досліджень та зусиль з охорони природи.

Національний зоопарк повідомив, що зробить ще одне оголошення, коли панди будуть готові до показу.

«Панда-дипломатія»: зоопарк у Вашингтоні отримає двох нових ведмедів з Китаю (відео)

Що відомо про «панда-дипломатію»

Так звана «панда-дипломатія» – інструмент публічної дипломатії, застосовуваний Китаєм для налагодження відносин з іноземними державами і рішення інших міжнародних завдань.

Вперше Пекін відправив пару панд до Національного зоопарку в 1972 році, напередодні нормалізації двосторонніх відносин. Пізніше Китай позичав ведмедів іншим зоопаркам США, а отримані кошти йшли на програми зі збереження панд.

Утім, стосунки між Китаєм та США значно погіршилися за останні роки внаслідок тарифної політики Дональда Трампа.

У 2019 році, китайські представники на знак невдоволення торговельною війною, відкликали із зоопарку Сан-Дієго. Американці просили про продовження угоди, але отримали відмову від китайців. Однак тоді ведмеді все ж залишилися у зоопарку.

У 2023 році Китай відкликав чотирьох панд зі США – в тому числі трьох, що мешкали в Національному зоопарку, оскільки відносини між Пекіном і Заходом ставали все більш напруженими.

Після їх від'їзду в Америці залишилася лише одна сім'я ведмедів – у зоопарку Атланти. Вони мають повернутися до Китаю наприкінці 2024 року.

Разом з тим президент Китаю Сі Цзіньпін під час поїздки наприкінці 2023 року дав зрозуміти, що Китай може відправити нових панд до США. Він назвав їх «посланцями дружби між китайським і американським народами».

Окрім ведмедів для зоопарку у Вашингтоні, нова сімʼя прибуде до Атланти. Крім того, на початку травня про поповнення оголосили і в Сан-Дієго. Також було оголошено про окрему домовленість про відправку пари панд до Сан-Франциско.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів