Поділитись:

Великі панди в зоопарках можуть страждати на джетлаг

Середа, 20 вересня 2023, 00:52
Великі панди в зоопарках можуть страждати на джетлаг

Нове дослідження показало, що гігантські панди, які живуть у неволі, можуть страждати від джетлагу, якщо їхній біологічний годинник не відповідає навколишньому середовищу.

Про це пише CNN, – передає Бабель. 

Як і у всіх тварин, у панд є внутрішній біологічний годинник, який працює в межах 24-годинних циклів – і він регулюється сигналами від навколишнього середовища. У зоопарках вони можуть не збігатися з природними.

«Коли внутрішні годинники не синхронізовані із зовнішніми сигналами, такими як світло і температура, тварини відчувають негативні наслідки. У людей вони можуть варіюватися від метаболічних проблем до сезонних афективних розладів», – розповіла автор дослідження, докторант Університету Стерлінга в Шотландії Крістін Гандіа.

Команда з 13 спостерігачів на чолі з Гандією спостерігала за 11 великими пандами в шести різних зоопарках, всі вони народилися в неволі. Якісь зоопарки розташовувалися в природних для тварин широтах, а деякі поза межами цього діапазону.

Спостерігачі вивчали панд щомісяця протягом року і фіксували зміни в поведінці.

У неволі тварини демонстрували три піки активності протягом 24 годин. Один був вночі – так само, якби вони були у своєму природному середовищі пробування. Але ті панди, що жили в неволі за межами рідної широти, виявилися менш активними.

Довідково: 
Джетлаг – стан, що виникає в людей внаслідок швидкого перетину декількох часових поясів (наприклад, на літаку) і десинхронізації біологічних ритмів. Може також виникати через роботу в різні зміни та перехід на літній або зимовий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів