Поділитись:

Вчені знайшли новий вид панд, які мешкали в Європі

Вівторок, 02 серпня 2022, 03:08
Вчені знайшли новий вид панд, які мешкали в Європі

Пара викопних зубів, які зберігалися в музейній колекції понад 40 років, розповіла вченим про панд, які мешкали в Європі близько шести мільйонів років тому. Коли дослідники вивчили цей зразок, вони з'ясували, що зуби належать раніше невідомому виду тварин, повідомляє Live Science.

Новий вид був близьким родичем сучасних гігантських панд. Вчені вважають, що представники цього виду були останніми пандами Європи.

Зуби – верхнє ікло та верхній різець – були виявлені ще у 1970-х роках на північному заході Болгарії та зберігалися у Національному музеї природної історії в Софії. Їх ніколи не каталогізували належним чином, і вони залишалися невивченими усі ці роки. Нещодавно співробітники музею знову натрапили на ці зуби та вирішили їх вивчити.

Аналіз показав, що зуби належали європейській панді, але останки не були схожі на зуби інших панд, знайдені у Європі. У більшості стародавніх видів зуби були набагато меншими, ніж у сучасних гігантських панд, що може вказувати на те, що й розміри їхнього тіла були меншими.

Але у нового виду, який був названий Agriarctos nikolovi, зуби були набагато більшими, ніж зазвичай у європейських панд, тому він, швидше за все, був схожий за розміром на сучасних гігантських родичів. Крім того, зуби датуються пізнішим періодом, ніж рештки інших європейських панд, що дозволяє припустити, що A. nikolovi, ймовірно, був останнім видом цих тварин, що мешкали на континенті.

Вчені також наголошують, що подібність у розмірах між новим видом та сучасними гігантськими пандами не означає, що він був прямим предком цих тварин. Разом з тим, він є їх «близьким родичем», який жив у зовсім іншому середовищі.

Скам'янілі зуби знайшли у вугільних покладах, які частково забарвили їх у чорний колір. Склад вугілля вказав на те, що цей регіон колись був заболоченою місцевістю. Це означає, що у нового виду був набагато різноманітніший раціон, ніж у сучасних панд, він харчувався різними видами м'яких рослин, а не одним, наприклад, бамбуком.

Дослідники зазначають, що система травлення панд, як і інших ведмедів, здатна перетравлювати м'ясо. Ймовірно, вони перейшли на бамбукову дієту, оскільки не могли конкурувати з іншими ведмедями. На думку вчених, A. nikolovi також могли зіткнутися з чимось подібним і були змушені перейти на вегетаріанську дієту. Зуби цього виду були набагато слабшими, ніж у сучасних панд. Це означає, що він не міг навіть їсти бамбук і твердішу їжу, наприклад, кістки тварин.

Вчені припускають, що цей вид вимер через кліматичні зміни, які вплинули на його місце існування та раціон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023