Поділитись:

У Луцьку на «повітряну тривогу» хочуть витратити 57 мільйонів

Середа, 29 травня 2024, 14:11
У Луцьку на «повітряну тривогу» хочуть витратити 57 мільйонів

У Луцьку на систему оповіщення планують витратити 57 мільйонів гривень з міського бюджету.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міськради у середу, 29 травня.

У пояснювальній записці йдеться, що гроші необхідні, аби створити в територіальній громаді місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення.

«Рішення надасть змогу створити у Луцькій міській територіальній громаді місцеву автоматизовану систему централізованого оповіщення та забезпечити оповіщення населення міської територіальної громади про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану та в мирний час», – додають у записці.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Юрій Кирилюк повідомив, що зараз у місті користуються ще радянською системою, яка є застарілою. Через це від мешканців надходить чимало скарг на роботу системи оповіщення.

«Оповіщення здійснюється ще радянською застарілою системою. У 30 населених пунктах відсутня система і надходять скарги від мешканців. До відділу 15-80 надійшло чимало скарг на роботу сирен. Це на виконання розпорядження Кабміну про будівництво та експлуатацію централізованої системи оповіщення. Тому необхідно 57 млн. Ці кошти ми будемо витрачати поетапно, а не усі зразу», – повідомив начальник.

Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик поцікавився, куди мають піти ці кошти.

«Ви сказали, що 1 млн 200 було вже виділено. Це пішло тільки на розробку проєктно-кошторисної документації пішло. Що конкретно буде зроблено? Будуть оповіщення у сільських пунктах та Луцьку?» – запитав депутат.

Як повідомив пан Юрій, за ці кошти оновлять систему оповіщення, розмісять спеціальні вишки по Луцьку та пунктах, де такої системи оповіщення немає й також укомплектують комунальні підприємства. Крім того, облаштують й спеціальні робочі місця-з'єднання для роботи таких систем.

Разом з тим постало інше питання. Депутатка міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій попросила розповісти, звідки візьмуть ці кошти, адже у бюджеті їх не планували.

«Де ми маємо брати у бюджеті ці кошти? Чи говорили ви з міським головою та очільницею департаменту фінансів Лілією Єловою? Ми для ЗСУ не змогли знайти необхідні кошти минулого року, а тут ви систему хочете», – зазначила Надточій.

Юрій Кирилюк пояснив: для початку треба лише 14 млн, аби забезпечити системою оповіщення населені пункти, в яких вона відсутня. Решту витрачатимуть поступово. Але інформації звідки взяти навіть ті 14 млн, він не надав. Заступниця міського голови Ірина Чебелюк своєю чергою розаовіла: кошти виділятимуть, коли вони з'являться.

Нагадаємо: у Володимирі не спрацювала сирена під час повітряної тривоги, бо не було світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів