Поділитись:

Я не відрікся Церкви! Я відрікся від кирила, – волинський священник покинув «московський патріархат»

Понеділок, 27 травня 2024, 12:27
Я не відрікся Церкви! Я відрікся від кирила, – волинський священник покинув «московський патріархат»

Протоієрей Анатолій Яцків вийшов із московського патріархату і возз’єднався з Православною Церквою України. 

За повідомленням у фейсбуці декана Петро-Павлівського округу Ковельського благочиння протоієрея Андрія Сеха, отець Анатолій став першим священником у районі, який покинув «МП», – повідомили у Волинській єпархії ПЦУ.

Я не відрікся Церкви! Я відрікся від кирила, – волинський священник покинув «московський патріархат» 

 «На жаль, прихильникам «русского міра» вдалося організувати все так, ніби громада с. Ворона, де досі служив душпастир, не підтримала його. А далі через рішення о. Анатолія приєднатися до ПЦУ в московському патріархаті його заборонили у священнослужінні «без права причастя Святих Христових Таїн», – йдеться у дописі.

Стартовим поштовхом, як розповів священник, стало повномасштабне вторгнення. Разом зі своїми однодумцями отець Анатолій сподівався, що керівництво УПЦ московського патріархату розпочне рух від москви. Шкода, але так не сталося. «І чим довше це тривало, то я все більше переконувався, що треба щось робити. Оскільки миритися з цим дуже важко», – розповідає душпастир.

Я не відрікся Церкви! Я відрікся від кирила, – волинський священник покинув «московський патріархат» 

«Лишатися із церквою, яка має прямі зв’язки з росією, ділиться панотець, він не міг. «Це просто сюрреалізм: ми відслужуємо служби, молимося за воїнів, за нашу державу на антимінсах, освячених і підписаних людиною, яка закликає нас убивати. От що під час цього робиться в моїй душі? І я мушу відповісти на це запитання. І відповідь очевидна: ми [УПЦ МП] є невід’ємною частиною російської православної церкви», – підкреслює панотець.


Бажання покинути московський патріархат, розповідає о. Анатолій, у нього було вже давно. І він дуже сподівався, що парафіяни підтримають. Тож було вирішено зібрати збори.


Однак голоси розділилися майже навпіл. Хоча, як зауважує душпастир, є безліч запитань до організації та проведення цих зборів. Приміром, прихильники московського патріархату підвезли багато людей з інших, навколишніх сіл, а також напередодні складали списки, хто за та проти приєднання до ПЦУ, і таким чином тиснули на вірян. «Так, зараз я без парафії та без конкретного місця служіння, але сподіваюся, що за сприяння священників, владики Михаїла, з яким ми уже розмовляли напередодні зборів, без людей, без пастви я не залишуся – і буду далі служити Богу», – ділиться із журналістами душпастир.


Про переконання отця Анатолія батюшки московського патріархату знали, запевняє він. Однак для багатьох із них його перехід до ПЦУ став несподіванкою і навіть шоком: «Жодних докорів, погроз не було, але і підтримки та розуміння теж. Деякі священники телефонували, казали, що не засуджують, мовляв, самі не знають, що з ними і де вони будуть завтра». Рух від’єднання від москви, на думку о. Анатолія, неминучий, перед кожним із кліриків рано чи пізно постане питання, чи об’єднуватися з Православною Церквою України, чи залишатися під зверхністю єресіарха гундяєва», – йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів