Поділитись:

Скільки церков УПЦ «МП» досі працює на Волині (фото)

П'ятниця, 03 травня 2024, 12:15
Скільки церков УПЦ «МП» досі працює на Волині (фото)

На Волині досі продовжує працювати понад 400 церков «московського патріархату». 

Про це повідомляє «Опенатабот».

8 097 церков, пов’язаних з країною-агресоркою, досі діють на території України за даними Єдиного держреєстру. Від початку великої війни їх кількість зменшилася всього на 685 громад. Зокрема, на Волині станом на травень 2024 року продовжує свою роботу 422 церкви, які пов'язують з країною-агресоркою.

«На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков Московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви України. Пік переходів відбувся у 2023 році — тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня минулого року по квітень 2024 їх кількість зросла всього на 96 церков. Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області — 164, а також Хмельницькій та Вінницькій — 155 та 75 відповідно», – йдеться у повідомленні. 

Скільки церков УПЦ «МП» досі працює на Волині (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Послухайте, про що говорять монахи в Почаєві, вони чекають російські війська», – владика Михаїл (відео)

Зауважимо, що з початку повномасштабного вторгення на Волині з УПЦ «МП» до ПЦУ перейшло лише 72 громади. Але у деяких областях ця цифра набагато більша.

«Найбільше таких релігійних установ на Донеччині – 683 громади. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області – по 526 церков на кожну», – зазначають в «Опенатабот».

Скільки церков УПЦ «МП» досі працює на Волині (фото) 

Попри таку велику кількість діючих проросійських церков лише 22 з них вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» – усі з них у Чернівецькій області. До слова, ще 7 громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ.

Довідково:
Напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україні набрали чинності зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно з новими правилами, церкви та релігійні установи мали змінити свою назву в Єдиному державному реєстрі так, аби було зрозуміло, що організація належить до Московського патріархату. У протилежному випадку такі зміни вносяться примусово – й організація отримує примітку в ЄДР до своєї офіційної назви «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)».

Нагадаємо: у Нововолинську два приміщення комунальної власності досі перебувають в оренді релігійних громад московського патріархату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів