Поділитись:

Порушення є, а громаду не чують: у Луцьку – конфлікт навколо забудови на Клима Савура

Субота, 25 травня 2024, 09:17
Порушення є, а громаду не чують: у Луцьку – конфлікт навколо забудови на Клима Савура

В районі вулиці Клима Савура скоро може «вирости» житловий комплекс, який вже на проєкті змін до детального плану території (далі – ДПТ). Що цікаво, спроєктовано все з порушеннями та без урахування сучасних підходів та вимог. Також не було враховано зауважень та побажань від власників земельних ділянок та було порушено процедуру громадських слухань. До того ж на приватних ділянках замовник ДПТ спроєктував стадіони, паркові зони, школу та багато іншого. Але є одне але... І про все це нижче.

Цю тему у своєму фейсбуці порушив засновник компанії Ideil та власник земельної ділянки Вадим Махомед. До слова, на його землі взагалі запланували освітній заклад.

Тепер детально: 

1. На місці колишнього торговельного центру «ПАККО» по вулиці Клима Савура було запроєктовано згідно з чинним ДПТ торговий і спортивно-оздоровчий центр. Але після того, як земельні ділянки було викуплено до компанії Єврохолдинг (один з проєктів Єврохолдингу – ЖК «Яровиця» – ред.) розпочався процес внесення змін до ДПТ. Тепер на місці спортивно-оздоровчого центру — житловий комплекс більше, ніж на 10 будівель висотністю 9, 10, 14, 16 поверхів.

«Можна лише уявити кількість автомобілів, яка з’явиться в цьому районі, та наскільки збільшиться потік пішоходів», – додав Вадим Махомед.

2. Єдина існуюча дорога загального користування, яка сполучає густонаселений район залізничного вокзалу та вул. Клима Савура перетворюється по плану на дорогу з реверсивним рухом.

«Іншими словами, доїзд та проїзд буде неможливим. В тому числі для пожежної техніки, комунальних служб, евакуації мешканців», – зазначив він.

3. Замовник цього ДПТ запроєктував на чужих землях стадіони, дитячі майданчики, паркові зони, школу, дитячий садочок та ефемерні дороги. Цього всього неможливо зробити згідно з ДБН (державні будівельні норми – ред.). До того ж власники усіх земельних ділянок проти такого плану та висловили заперечення в письмовій формі на ім’я міської ради, проєктанта та управління містобудування.

«Але, одна біда, що цього ніколи не буде. Бо дороги прокласти там неможливо, побудувати школу — немає потреби та неможливо згідно з ДБН (бо 2 школи на відстані 500 метрів та садочок в радіусі 300 метрів), а ще й усі власники земельних ділянок проти такого перспективного плану та висловили свої заперечення в письмовій формі на ім’я міської ради, проектанта та управління містобудування. Для чого це зроблено? Щоб підвищити привабливість свого нового ЖК і продати дорожче квартири. А що буде потім — а це вже нікого не цікавить. Це вже проблеми мешканців», – каже він.

Яка хронологія подій

Ніби-то ТОВ «Привокзальний квартал» звернувся до міської ради з проханням змінити ДПТ у зв’язку з тим, що треба внести зміни на одну з ділянок за адресою пр. Перемоги, 34, яка перебуває в комунальній власності з кадастровим номером 0710100000:11:058:0210. Згідно з чинним ДПТ там розміщені гаражі.

«Забігаючи наперед скажу, в новому ДПТ там розміщені... гаражі. І ніяких змін не відбулось. Проте відбулись зміни на всіх інших ділянках», – додав Вадим Махомед.

Було оголошено про громадські слухання. Там дуже цікава розмова відбулася. Архітектурна рада на комунальній землі пропонує розмістити житлові багатоквартирні будинки, а на приватній землі – комунальний заклад освіти. На цих слуханнях домовились з громадою, що до 18 травня всі охочі мають подати свої побажання та зауваження до ДПТ, щоб вони були розглянуті усіма сторонами та повинна була бути проведена погоджувальна комісія. Проте 13 травня на наступне пленарне засідання 59-ї сесії міської ради подали це ДПТ під номером 112 без урахування думок мешканців та громадських організацій, які подали суттєві зауваження щодо порушень в проєктуванні.

Тобто це було зроблено не 18 травня, а 13 – за 5 днів до завершення терміну громадських обговорень і не було зібрано погоджувальну комісію.

У п'ятницю, 24 травня, відбулось засідання Постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності, яка не підтримує цей проєкт внесення змін до ДПТ району вул. Клима Савури.

«Комісія не підтримала, мешканці проти, професійні громадські організації вважають неякісним даний ДПТ. За що я висловлюю особисту подяку усім членам постійної комісії, мешканцям, представникам громадськості та всім небайдужим», – наголосив лучанин.

Порушення є, а громаду не чують: у Луцьку – конфлікт навколо забудови на Клима Савура

Головний архітектор Луцька Веніамін Туз не зміг під час засідання дати чітку відповідь на питання щодо неврахування інтересів громади.

Який вихід

«Зараз існує зовсім інший підхід, відкритий, через урбаністичні дослідження, публічні воркшопи, коли у мешканців запитують, як вони бачать подальший розвиток свого міста та району. Так діють молоді та прогресивні, для яких й проєктуються міста, яких треба спонукати жити в Луцьку. Ми повинні бути згуртовані, потрібно змінювати підходи, робити фокус на дослідженнях та пошуках ефективних рішень, на урбаністику, на те, як робити міста зручними для життя, щоб молодь не тікала і ми не жили у автомобільних заторах», – резюмував Вадим Махомед.

Нагадаємо: у луцькому ЦНАПі 11 квітня презентували новий детальний план території району вулиці Клима Савура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів