Олика Луцького району може потрапити до світового списку «Кращих туристичних сіл» (відео)

П'ятниця, 24 травня 2024, 20:42

Державне агентство розвитку туризму направило до World Tourism Organization (ООН Туризм) пакет документів п’яти українських сіл, які в майбутньому можуть включити до переліку «Кращі туристичні села» (The Best Tourism Villages) 2024 року. Серед них – село Олика Луцького району Волинської області.  

«Включення українських селищ до цієї світової мережі гарантуватиме не тільки увагу мандрівників з усього світу, а й дозволить їм розраховувати на менторство від UN Tourism та потенційну фінансову підтримку іноземних донорів, які займаються просуванням туризму як рушійної сили розвитку сільської місцевості», – йдеться на фейсбук-сторінці ДАРТ. 

Спеціальна комісія, створена ДАРТ, відібрала з дев’яти поданих заявок п’ять. В результаті, за одноголосною згодою членів комісії, Україну в одній з найпрестижніших туристичних ініціатив у світі представлятимуть:

  • Старовинне село Олика на Волині, яке внесене до списку історичних населених місць України і може похизуватися аж 10 об’єктами історичної спадщини. Один з яких – середньовічний замок князів Радзивіллів.

  • Високогірне селище Ворохта, яке розташоване біля підніжжя Говерли, найвищої гори в Україні, відоме своїм віадуком і є центром гірськолижного туризму.

  • Село Зелений Гай, на території якого знаходиться однойменна ферма, що з початком повномасштабної фази війни стала справжнім прихистком для понад 300 людей та 1500 свійських тварин, яких вивезли з зони бойових дій.

  • Гірське селище-курорт Кваси, відоме своїми мінеральними цілющими джерелами, крафтовою продукцією та виробництвом гуцульських лижників.

  • Унікальне село Урич з бойківською автентикою, яка збереглася в місцевих обрядах та архітектурі. Поряд із селищем знаходиться середньовічна наскельна фортеця і митниця Тустань.

Список сіл визнаних таємною консультативною радою найкращими буде оприлюднений наприкінці 2024 року на офіційних ресурсах ООН Туризм.

Довідково: ООН Туризм започаткував ініціативу «Кращі туристичні села» (The Best Tourism Villages) у 2021 році. За цей час до мережі найкращих туристичних сіл ООН Туризм увійшли 190 селищ з усього світу, українських серед них поки немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: