Поділитись:

ПДВ та військовий збір можуть зрости: уряд хоче підвищити податки

Четвер, 23 травня 2024, 12:40
ПДВ та військовий збір можуть зрости: уряд хоче підвищити податки

Через нестачу внутрішніх фінансових ресурсів на потреби оборони в уряді обговорюють можливе підвищення податкових ставок, зокрема, військового збору та ПДВ.

Про це пише УНІАН з посиланням на власні джерела.

«Є декілька варіантів, немає ще остаточних рішень. Триває процес розрахунків, зокрема економічного ефекту. Але так, перегляд військового збору та ставки ПДВ є на столі і обговорюється як один з можливих варіантів мобілізації внутрішніх ресурсів на фінансування військових видатків», – повідомило джерело.

Слід зазначити, що міністр фінансів Сергій Марченко у подкасті Центру економічної стратегії напередодні повідомив, що через затримку міжнародної допомоги на початку року, необхідно було самостійно здійснити віднайти 5 млрд доларів для фінансування воєнних видатків.

«Після того, як ми розблокували пакет американської допомоги, у нас в теорії покриті видатки соціально-гуманітарного напрямку, але практично у нас є невирішене питання щодо видатків військового характеру. Тому зараз активно думаємо над тим, яким чином це питання можна вирішити», – сказав міністр.

За його словами, внаслідок того, що останні півроку Україна мінімально отримувала допомогу від партнерів, це спричинило додаткове навантаження на бюджет в частині видатків військового характеру. 

«Яким чином ми це перекриваємо? Ми фактично переміщуємо видатки кінця року з програм грошового забезпечення на необхідну закупівлю зброї вже зараз: зброю, замовлення снарядів, інші речі, які зараз необхідні. На даний момент можна говорити про цифру у 5 млрд доларів – це сформований геп на даний момент, і ми думаємо, яким чином ми будемо його перекривати вже найближчим часом. Тобто це питання таке досить актуальне», – підкреслив очільник Мінфіну.

Він зазначив, що, незважаючи на програму з МВФ та іншу міжнародну допомогу, ці видатки, які є досить великими, Україна має перекрити самостійно. Марченко додав, що у уряду є план, і найближчим часом, після перегляду програми МВФ, представники влади будуть спілкуватися з партнерами та шукати способи вирішення проблеми.

Також міністр розповів, що ще у 2023 році уряд вдався до низки заходів, що допомогли віднайти ресурс на військові видатки в умовах нестачі міжнародної допомоги.

«Розуміючи, що в нас можуть бути складнощі з пошуком зовнішнього ресурсу, ми ще з вересня почали думали над контрзаходами, які дозволять нам перекрити потребу за відсутності зовнішнього фінансування. У першому кварталі 2024 року зовнішнє фінансування склало лише 10% від планових потреб», – сказав Марченко.

Тому були прийняті певні рішення – податок на надприбутки банків, переспрямування ПДФО військових з місцевих бюджетів у державний, також було наближено сплату дивідендів і частини чистого прибутку з середини на початок року, крім цього, Нацбанк збільшив свій внесок за результатами діяльності. "Це в комплексі дозволило отримати досить приємну картину, проте ці заходи мають разовий характер", – зазначив очільник Мінфіну.

Нагадаємо: 22 березня Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, яким підвищується акциз на паливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів