Поділитись:

У Луцьку вулицю просять назвати на честь Номана Челебіджіхана

Середа, 22 травня 2024, 11:51
У Луцьку вулицю просять назвати на честь Номана Челебіджіхана

У Луцьку одну з вулиць міста просять перейменувати на честь політичного та культурного діяча кримського народу Номана Челебіджіхана.

Відповідну петицію розмістив на сайті E-Dem Павло Манько.

«В пам'ять про репресії проти киримли пропоную одну з вулиць Луцька назвати на честь одного з найвідоміших політичних та культурних діячів кримського народу тих часів, першого і єдиного голови Кримської демократичної республіки Номана Челебіджіхана», – йдеться у зверненні до влади міста.

На думку автора петиції, українці мало знають про історію Криму та корінного населення півострова – киримли. Він переконаний, що перейменування однієї з вулиць міста на честь Номана Челебіджіхана «дасть поштовх до вивчення всіх трагічних сторінок історії наших кримських співвітчизників».

Зауважимо, аби петицію розглянули у міській раді, вона має зібрати щонайменше 300 підписів протягом 14 днів.

Довідково:
Нома́н Челебіджіха́н (1885 – 1918) — кримськотатарський політичний і державний діяч. Один з організаторів першого Курултаю, перший голова уряду проголошеної в 1917 році Кримської Демократичної Республіки, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі і Білорусі.
Челебіджіхан підтримував зв'язки з Українською Центральною Радою. У вересні 1917 на її запрошення направив до Києва від Мусульманського виконкому делегацію в складі 10 осіб для участі в роботі З'їзду народів Росії. Кримськотатарська делегація підтримала рішення з'їзду про перетворення Росії у федерацію рівноправних республік.
Вітав утворення Української Народної Республіки.
Виявив нерішучість у збройній боротьбі з більшовиками і 4 січня 1918 з власної ініціативи подав у відставку з керівних посад. На його пропозицію 10 січня 1918 Курултай утворив комісію, яка вела переговори з більшовиками про припинення збройної боротьби в Криму.
Скориставшись цим, більшовики 14 січня 1918 безперешкодно захопили владу в Сімферополі, заарештували Челебіджіхана і літаком перевезли в Севастополь. 23 лютого 1918 був розстріляний у міській в'язниці матросами-більшовиками, а його тіло викинуте в Чорне море.
Джерело – Вікіпедія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів