Поділитись:

Здоровий спосіб життя може компенсувати генетику й збільшити тривалість життя, – вчені

Середа, 01 травня 2024, 01:28
Здоровий спосіб життя може компенсувати генетику й збільшити тривалість життя, – вчені

Генетика впливає на тривалість життя людини. Однак, здоровий спосіб життя може на понад 60% компенсувати її вплив.

Про це свідчать результати дослідження, яке опублікували в журналі BMJ Evidence-Based Medicine, пише УП.Життя.

У дослідженні, яке тривало 13 років, науковці з Медичної школи Чжецзянського університету в Китаї та Единбурзького університету в Шотландії проаналізували дані про майже 354 тисячі людей. Близько 25 тисяч із них померли упродовж дослідження.

Зазначається, що усіх учасників поділили на три генетично детерміновані категорії тривалості життя – довгу (20,1%), середню (60,1%) та коротку (19,8%).

А також на три категорії, відповідно до їхнього способу життя, – сприятливий (23,1%), проміжний (55,6%) та несприятливий (21,3%).

Дослідники використовували показники полігенного ризику, щоб проаналізувати численні генетичні варіанти й визначити загальну генетичну схильність людини до довшого або коротшого життя.

Враховували також інші показники: чи палять люди, чи вживають алкоголь, чи займаються фізичними вправами, їхню статуру, здорову дієту та сон.

Відтак, науковці виявили, що, незалежно від способу життя, люди з високим генетичним ризиком короткої тривалості життя мають на 21% підвищену ймовірність ранньої смерті, ніж ті, в кого такий генетичний ризик є низьким.

Люди, які ведуть нездоровий спосіб життя, мають на 78% більший ризик передчасної смерті, незалежно від їхнього генетичного ризику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів